Friday, October 31, 2008

BEIJING OLYMPIC 2008

Tak tahu nak tulis apa untuk entry kali ni....gambar-gambar ni ku dapat dari email. So aku rasa better aku publish kat sini untuk share dgn org lain kan?
Gambar-gambar ni menunjukkan proses pembuatan medal untuk Sukan Olimpik di Beijing 2008 yang grand hari tuh. Wohhoo...medal ni buat dari jade tau...sure mahal kalau gi gadai...ahaks....errr...laku ke kalau gi gadai jade (blurr)???


































Lastly...dah siap.

Farzana dan playgim

Masa kelahiran adik Farzana, makndak Bajuriah dan pakndak Nor Din hadiahkan hamper ngan playgim utk adik. Lama mama simpan sampailah umur adik 4 bulan baru mama letak adik main2 kat playgim tu...memula adik mcm takut2 bila tgk toys tu tergoyang2...berkelip2 mata dia...kelakau...sekarang ni dah okay dan dah pandai main tarik2 toys sampai ranap playgim tu...hohoho






Happy nampak main playgim??



Abaikan view yg bersepah kat belakang tu yek



Playgim yg dah ranap di tarik anak gajah




Tangan si debab...

Sunday, October 19, 2008

Gunting Rambut

Semalam, pagi lepas kakak Fatini mandi dan dress up mama suruh kakak sikat rambut. Mama pun tak tahu apa dah jadi dan camne kakak sikat rambutnya sampai kusut yg amat sgt. Hanya separuh je dari rambut kakak yg panjang tu yg dapat mama sikat elok. The rest bersimpul2 sesama sendiri...mmg teruk. Last2 mama dah geram sgt duk sikat rambut tu takmo elok, mama buat decision utk gunting pendek rambut kakak...and....mama yg buat sendiri kerja gunting mengunting tu.

Cantik tak? Hmmm...tgklah sendiri....






Saturday, October 18, 2008

Idea jahat mama

Subuh tadi mama bangun pam susu tapi guna pam manual Anakku, PISA mama tinggalkan kat opis sebab hari ni mama keje. Hari cuti je mama bawak balik umah, dah tak larat nak dukung Farzana lagi, menggalas PISA lagi so mama decide utk tinggalkan kat dalam loker je. Hari-hari gi opis mama hanya jinjit cooler bag Medela dgn aksessori pam yg perlu di basuh je yg mama heret pegi dan balik keje.

Semua aksessori termasuk botol susu kakak dan adik mama basuh gunakan Pureen Liquid Cleanser (khas utk cuci botol susu, teat, buah-buahan dan sayuran). Mama pilih yang perasa lemon so semua aksessori tu bau wangi je lepas basuh. hei...melalut ke mana la story mama ni...

Okeh, back to the original story.....

Lepas pam susu tu...ala...dapat le 3oz sebab pam sebelah je pastu guna manual, lagi le mama failed. Mama dapat idea jahat (jahat ke nih???) utk bagi kakak Fatini (4 tahun yek) minum susu mama tu. All this while dia memang reject langsung kalau mama offer dia utk rasa susu mama...malu le konon tu walhal kecik2 dulu yg tu jugak dia minum (tapi selama 2 bulan je...sob2x). Time tu kakak tgh tidur lagi so mama sumbat je botol susu tu kat mulut dia...tgh mamai2 tu dia nyot2 sampai habis lepas tu mintak lagi...hehehe....hati mama pun berbunga-bunga la so pi la rendam EBM yg ada kat dalam fridge. Dah penat2 rendam dan bagi kak kakak, dia takmo pulak. Mama rasa dia baru realise yg dia minum tadi tu bukan FM dia tapi susu original mama....huhuhuhu....

Pastu kakak tido balik dan about an hour dia bangun mintak kat mama susu...idea jahat mama datang lagi...mama campurkan FM kakak dgn EBM yg dia takmo tadi...hahaha...padan muko kakak.

p/s: Dear kakak, mama minta maaf sebab tak berjaya menyusukan kakak secara eksklusif semasa kakak masih baby. Maybe mama masa tu belum matured enough sampai mama sanggup ambik jalan mudah, bagi FM kat kakak....I'm sorry....

MY BREASTFEEDING STORY-Part 1



Melahirkan anak kedua ini Allah telah bukakan hati mama dgn kesedaran untuk memberikan susu ibu sepenuhnya pada baby mama Nur Farzana...Alhamdulillah niat suci murni mama telah disokong 200% oleh papa...tak mama sangka yg papa sudi menghadiahkan Medela Pump in Style Advance (PISA) buat mama menjalankan operasi (bak kata liza bila adyra cari kemana mama selalu menghilang...ngeh3x) Harganya RM1688, mahal tu....maka mama dgn bersungguh2 menjalankan operasi setiap hari.....luv u papa...muahmuah...




Gambar stok EBM mama semasa dalam pantang melahirkan Nur Farzana
Picture taken on 17/07/2008



Stok EBM pada 05/08/2008




Picture taken on 02/09/2008




Picture taken on 31/10/2008


Mama simpan stok susu dalam bottle liner jenama Playtex (cam nama kondom je...hehehehe). Dulu mama simpan dalam bekas dadih tapi disebabkan kekurangan space (ada alasan utk beli chest freezer ni...muakakaka) maka penggunaan bekas dadih tidak lagi praktikal. Yang kat dalam botol susu MLO tu (yg kaler pink - biru pun ado...) adalah susu yg dah get ready utk di bawak ke umah babysitter. Plestik kaler biru tu pulak adalah Medela Ice Brick...buat chilling susu masa mama pam kat opis.





Cenggini le rupa stok EBM yang telah beku kat dalam Playtex. Yang sebelah kiri tu Playtex saiz 4oz tapi mama isi susu 3oz je. Yang sebelah kanan pulak Playtex saiz 8oz tapi mama isi susu 6oz je...kenapa?? Sebab cikgu cikgi mama ajar kena tinggalkan ruang at least 1/4 dalam bekas tu sebab nanti susu tu akan mengembang (sebab tu plestik Playtex tu jadi kembung).




Salah satu milk booster mama...longan kering. Mama rebus dgn gula batu buat air....sodap.....


Satu lagi my milk booster...ajaib jugak menda nih....agak efektif utk tambah production.

Friday, October 17, 2008

HAPPY 5th ANNIVERSARY



UNGU-Kekasih Gelapku

Ku mencintaimu lebih dari apa pun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku

Kutahu kutakkan slalu ada untukmu
Disaat engkau merindukan diriku
Kutahu kutakkan bisa memberikanmu waktu
Yang panjang dalam hidupku

Yakinlah bahwa engkau adalah cintaku
Yang kucari selama ini
Dalam hidupku
Dan hanya padamu kuberikan sisa cintaku
Yang panjang dalam hidupku
Ku mencintaimu lebih dari apa pun
Meskipun tiada satu orang pun yang tahu
Ku mencintaimu sedalam-dalam hatiku
Meskipun engkau hanya kekasih gelapku

Hari ni 17 Oktober 2008 adalah hari anniversary mama dan papa yang ke-5. Sekejap je masa berlalu, usia perkahwinan kami dah menginjak ke 5 tahun. Rasa macam baru je timang anak pertama, tup-tup dah ada baby baru yg kedua. Mama ingin benar nak celebrate berdua-duaan dgn papa, mcm2 plan yg muncul dlm batu jemala patik ni....nak gi dating dedua, shopping, jenjalan...gi genting maybe. Tapi kita hanya merancang dan Allah dah tentukan bagaimana perjalanannya. Ditakdirkan pulak mama tak sihat dan papa pulak busy amat mengejar dateline projek, maka plan hanya tinggal plan.

Semalam masa on the way nak balik umah dari opis, mama rasa dizzy yg amat sampai nak termuntah. In fact masa tghr kat opis lagi mama dah rasa kepala ni berat dan sakitnya menyucuk-nyucuk tapi masih boleh bertahan. So masa on the way tu memang dah berat sgt sakitnya, mujur papa berhenti isi minyak so mama pun tumpang stop jugak pegi toilet dan...muntah. Walau bagaimanapun mama bersyukur sebab papa tak outstation jadi tak perlulah mama drive kereta, kalau tidak tak dpt mama bayangkan camne nak balik time tu... mama dah flat, takleh jalan bagai.

Sampai kat umah lepas simpan stok2 susu, mama terus tumbang (zzzzz maksud mama) atas lemek depan tv, port paling favourite kitorg kat umah. Dalam kul 10 mlm gitu papa kejutkan mama suruh tukar baju ngan makan nasik. Terhoyong hayang bangun terus mama gi toilet dan sekali lagi muntah...kosong isi perut mama. Sakit kepala yang berat sgt sampai mama ponteng kerja esoknya...

So, cengginilah sambutan anniversary kitorg, mama terlepek kat umah tak sihat dan papa bertungkus lumus siapkan projek. Malam dalam kul 10.30 baru papa balik, mama pun dah sihat sikit. Niat nak ajak papa gi klinik pun terbatal sebab papa balik lewat. Sedih oooo....sebab kitorg tak pernah sambut anniversary so sempena yg ke-5 ni memang harap sgt nak sambut...

Anyway, walaupun tak dapat sambut bagai....kasih sayang mama pada papa tak pernah berubah since zaman berchenta sampai dah kahwin dan anak 2. Infact mama rasa bertambah sayang kat papa sebab papa do helps me a lot compared to his other sibling....bertuahnya mama dapat papa sebagai pasangan hidup.

SAMSONS-Kenangan Terindah

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang t'lah hilang
Darimu yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun aku mampu
Untuk mengenangmu

Darimu kutemukan hidupku
Bagiku kaulah cinta sejati

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang t'lah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Related Posts with Thumbnails