Thursday, November 27, 2008

Farzana Weaning


Umur Farzana almost 6mos so it's time to start weaning....

Mama masakkan bubur nasi very mild...
Dua jam atas dapur, mama ke hulu ke hilir sesambil mengacau2 bubur...dikhuatiri hangit
Penat....
Finally bila dah siap, farzana refused to eat...siap buat expression muka mcm nak termuntah lagi
Expression mama??....uwaaaaaaa.... :(

Wednesday, November 19, 2008

Adik vs susu lembu

Hari Jumaat lepas (14 November 2008) mama keje petang so hantar la adik pegi umah babysitter. Mama bekalkan EBM 3 kali feed yg selaunya akan berlebih satu tak berusik. Habis keje pukul 9 malam tu mama gi amik adik. Babysitter tu cakap hari ni adik minum banyakkkk...susu yg mama bekalkan tu tak cukup so dia terpaksa top up dgn FM anak dia..
Impression mama : What???Ya Allah...

Balik umah malam tu mama nangis time nak tidor...
Sedih sebab adik kena minum susu lembu...
Esoknya mama tanya member2 kat forum Cari, kenapa tetiba adik consume lebih dari daily intake...the answer is...growth spurt...

Here are some info taken from website kellymom.com

Most babies go through several growth spurts (also called frequency days) during the first 12 months.

What is a growth spurt?
During a growth spurt, breastfed babies nurse more often than usual (sometimes as often as every hour) and often act fussier than usual.
The increase in baby's milk intake during growth spurts is temporary. In exclusively breastfed babies, milk intake increases quickly during the first few weeks of life, then stays about the same between one and six months. As solids are gradually introduced after six months, baby's milk intake will gradually decrease.
Physical growth is not the only reason that babies may have a temporary need for increased nursing. Babies often exhibit the same type of behavior (increased nursing with or without increased fussiness) when they are working on developmental advances such as rolling over, crawling, walking or talking. Mom's milk is for growing the brain as well as the body!

When do babies have growth spurts?
Common times for growth spurts are during the first few days at home and around 7-10 days, 2-3 weeks, 4-6 weeks, 3 months, 4 months, 6 months and 9 months (more or less). Babies don't read calendars, however, so your baby may do things differently.
Growth spurts don't stop after the first year - most moms notice growth spurts every few months during the toddler years and periodically thereafter on through the teenage years.

How long do growth spurts last?
Growth spurts usually last 2-3 days, but sometimes last a week or so.

What is the best way to handle a growth spurt?
Follow your child's lead. Baby will automatically get more milk by nursing more frequently, and your milk supply will increase due to the increased nursing. It is not necessary (or advised) to supplement your baby with formula or expressed milk during a growth spurt. Supplementing (and/or scheduling feeds) interferes with the natural supply and demand of milk production and will prevent your body from getting the message to make more milk during the growth spurt.
Some nursing moms feel more hungry or thirsty when baby is going through a growth spurt. Listen to your body -- you may need to eat or drink more during the time that baby is nursing more often.

Tuesday, November 18, 2008

Hari malang mama

Semalam hari Isnin mama car pooling gi opis dgn papa. Malam sebelumnya papa dah pesan kat mama "esok pukul 7.30 pagi papa dah kena gerak gi Seremban, dah janji nak amik PTW pukul 9". So mama kunci jam pukul 5.15 pagi (15 minit awal je okeh, selalunya kunci pukul 5.30) sebab nak siap2kan barang anak2 yg berbagai nih. Baju2 utk Fatini dan Farzana mama dah siapkan malamnya.

ESok pagi jam bunyi aje terus mama bergegas mandi dan siapkan segala (EBM, susu kakak, BP mama) dan atur beg2 kat depan pintu. Lepas papa siap dan start enjin kereta, mama pun loading brg masuk dlm kereta. Mama kejutkan kakak suruh masuk kereta dan mama dukung adik yg tgh tido dan letak kat baby carseat. Dan siap mama kunci umah bagai, masuk dalam kereta dan terun jalan.

Sampai kat Subang Jaya (dah 1/2 way yek tuan2 dan puan2) baru mama perasan yg beg sekolah kakak tertinggal kat umah...ya Allah. So mama decide nak balik umah kemudian utk amik beg kakak tu.

Lebih kurang pukul 9 pagi mama pun start motor nak balik umah. Naik motor?? Ye, naik motor sebab boleh jimat petrol dan senang tak kena traffic jam. Dalam perjalanan balik dan mama dah sampai kat Kesas Highway tetiba hujan renyai2 tapi mama terus jalan jugak, sampai umah tu memang dah lembab la baju suar semua. Dah amik beg kakak, mama sarung rain sut (suar+baju) dan terus gerak balik semula ke opis. Malang sungguh mama tetiba hujan yg lebat amat turun mencurah2 sampai perit2 kulit tangan mama kena titis air hujan tu. Bertambah malang lagi sesampainya mama kat Persimpangan Kota Kemuning, tayar motor pulak meletup...nasib baik mama bawak motor slow2 je sebab hujan lebat. So mama pun bawak motor lagi slow la of course, sampai ke kedai motor kat Sri Muda....huhuhu kena tukar tayar baru dan terbang la duit mama RM55 (dalam purse ada RM58 je pulak tu).

Konklusinya eh chewah, dari nak jimat petrol dan senang sikit akhirnya betukar jadi kena keluar duit banyak (RM55 banyak tu), susah banyak dan basah pun banyak...sejuk...
Menyesal mama tak bawak kereta, kalau tidak mesti time tu mama tengah senang hati sebab walapun kat luar ujan, mama terperangkap kat dalam traffic jam tapi at least mama selesa dan yg penting kering beb.

Thursday, November 6, 2008

Mama, MyVi dan Abg Lori

Semalam (5 Nov 2008) mama keje petang, masuk keje pukul 1 tghr dan balik pukul 9 malam. Malam tu lepas dah amik adik kat umah babysitter kitorg pun gerak la nak balik umah. Sampai kat Kesas Highway tu adik menangis nak menyusu jadi mama berhenti kat Shell RnR Hicom. Sampai kat parking, padam lampu kete dan duduk senyap2 kat dalam tu sambil menyusukan adik. Dah kenyang si Farzana tu so mama letak kat babyseat dan terus drive nak balik umah. Sampai kat traffic light Hicom tu ada sebuah lori berhenti sebelah menyebelah sambil tunggu lampu merah. Driver lori tu ada bagi signal mcm nak ckp sesuatu so mama pandang dia dan angkat kening...pastu dia main lampu depan lori dia....hohoho...rupanya mama lupa nak pasang lampu kereta!!!!

Mencik la mama dgn kete MyVi ni, lampu kat dashboard (meter2 bagai tu) sentiasa menyala so mama tak perasan pun yg lampu depan tak pasang pun. Pastu kat Kesas tu ada lampu sepanjang jalan, tu yg membuatkan mama lagi la tak sedar2 yg mama tak pasang lampu. Nasib baik la takde apa2 perkara buruk yg berlaku...alhamdulillah...and thanks to abg lori walaupun mama hanya dapat angkat tangan dan ucap thank you dalam hati.

Saturday, November 1, 2008

AIDILFITRI 2008

Mengisi masa lapang sambil menunggu waktu berbuka - puasa hari yg terakhir

The banker

Syahirah

Tukang cuci yang glamer
Beras pulut untuk ditanak - buat ketupat palas
(tapi lupa nak snap gambar in the making daaa...)

Ketupat daun kelapa in the making by pro


Isikan beras ke dalam ketupat

Ganti sarung kusyen

Main bunga api

Razin, Fathwan, Syafiy, Syifa, Wanni, Syahmi dan Fatini

Farid, Paksu Nasruldin, Haji Yunus, Fisol, Pakteh Syamrul dan Fauzi

Paksu Nasruldin dan Fatini

Farzana

Ayahanda Haji Yunus dan bonda Hajjah Che Bashah

Fauzi, Pakteh Syamrul, Farid, Syukri, Syafiy, Haji Yunus, Hajjah Che Bashah, Fisol, Syahmi, Fatini, Wanni, Syifa dan Fathwan.

Fauzi dan Nurul
Fauzi, Maklang Bahisham, Farid dan Fisol

Dari kiri baris depan : Syifa, Fatini, Maksu Bahiyah dan Wanni
Dari kiri baris tengah : Makteh Bashidah, Maklang Bahisham, Hajjah Che Bashah dan Nurul
Dari kiri baris belakang : Makcik Basuriah dan Makngah Normah

Pakteh Syamrul, Makteh Bashidah, Syafiy, Syifa dan Syahmi


Related Posts with Thumbnails