Tuesday, February 24, 2009

My first teeth

Hari ni pagi2 morning selepas siap segala nak pegi keje, adik pulak muntah dalam kereta masa on the way tu.

Farzana sebenarnya demam since petang semalam, dalam kereta jugak dia muntah berlambak2 masa on the way balik umah.

Sampai kat umah mama dah bagi ubat demam tapi badan dia still panas dan dia pun tak berapa aktif je.

So bila dia muntah pagi ni kat dalam kereta, atas baju mama yg vogue ni...kitorg terpaksa berpatah balik dan finaly mama decide utk amik EL je hari ni.

Alang2 kalau nak tukar baju mesti lambat sebab nak kena iron, nak tukar baju adik lagi...better I'll take a leave dan duk umah jaga adik.

Boleh terus mama mendobi baju yg kena muntah tu sebelum ianya berbau ashem.

Farzana lepas mama paksa makan ubat terus continue tido sampai pukul 1 tghr but of course ada merengek2, bukan la tido nyenyak sgt.

Bila dah bangun dan makan nestum, nampak adik dah start main.

Alhamdulillah, means dia dah sihat sikit la tu....praise to Allah swt.

Ops...lupa nak story, farzana dah ada 2 tunggul gigi...maybe ini la penyebab demam si debab ni...

My first tag---> First letter B

Hmm..tgh2 syok blog hopping, sampai turn kat blog ena/erl
Syiok2 ku baca terkekeh-kekeh post tag yg dia dapat tu...sampai kat ayat yg last...

"And now, I wont tag anybody ehehe... "

Oit....mana aci nih...
Tapi ku amik jua tag ni sebab ku blom pernah buat tag dari sesapa dan ku rasa tag ni mcm menarik...adventure jugak. Teringat masa main kat skool kecik2 dulu...kitorg panggil game ni "ABC". Pilih satu huruf pastu jawab soklan dgn huruf2 tu...antara soklannya ialah nama negeri, nama buah, nama benda dan....achik lupo la....

The rules:
It's harder than it looks!

Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people.
Use the first letter of your name to answer each of the following questions.
They have to be real nothing made up!
If the person before you had the same first initial, you must use different answers.
You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun!

Don't forget to post it!

1. What is your name: Bahiyah

2. Four letter word: Book

3. A boy's name: Baharuddin

4. A girl's name: Balqis

5. An occupation: Big spender...muakakaka

6. A color: Rlue

7. Something you'll wear: Bra..hehehehe mano leh tinggal spek mato nih

8. A food: Burger

9. Something found in the bathroom: Basin

10. A place: Bandar Baru --->kampung gue

11. A reason for being late: Busy

12. Something you'd shout: Bohsan....

13. A movie title: Batman

14. Something you drink: Bandung cincau....sodap

15. A musical group: Black Dog Bone

16. An animal: Bear

17. A street: Bakawali

18. A type of car: Beetle...dari VW...my dream car

19. The title of a song: Bila Nak Saksi --->Spider

And now, I will tag sesapa yg blom pernah dapat tag ni...aci eh???

Friday, February 20, 2009

Pulau Pandan dan Gunung Daik

Saya terbaca tentang kisah2 misteri di Pulau Tioman, berkenaan cerita dongeng Gunung Nenek Si Mukut yg konon asalnya adalah dari seekor naga betina. Naga ini ada pasangannya...namun satu kejadian telah memisahkan dua ekor naga ini. Pasangannya si naga jantan adalah Gunung Daik di Kepulauan Riau, Indonesia. Lantas teringat saya pada serangkap pantun lama yg sangat popular...

Pulau Pandan jauh ketengah
Gunung Daik bercabang tiga
Hancur badan dikandung tanah
Budi yang baik dikenang jua

Pantun ini juga terkandung di dalam lirik lagu Rasa Sayang Hei. Gambar Gunung Nenek Si Mukut telah saya pernah lihat, justeru dengan kadar segera saya meng'google' gambar Gunung Daik pula...lihatlah semua...kedua2 gunung ini hampir sama bentuknya...MasyaAllah...

Gambar Gunung Daik di Kepulauan Riau, Indonesia

Gambar Gunung Nenek Si Mukut di Pulau Tioman, Malaysia



Yang bercabang di puncak gunung brkenaan dikatakan adalah tanduk sang naga...

Tuesday, February 17, 2009

Supermom



Minggu ni papa keje outstation...bukan first time tapi dah selalu sangat dah mama kena tinggal dgn anak-anak bila papa pegi keje jejauh...

Kalau dah biasa buat apa mama story???

Bak kata kengkawan forum mama, sharing is caring maka mama menulis la jugak serba sedikit kat blog tersayang ni pasal situasi mama bila 'ditinggalkan' papa....

Rutin mama :

5.00 pagi bangun tido -> pam susu -> siap2 EBM Farzana utk ke taska -> siap2 beg Fatini dan Farzana utk ke taska dan tadika -> siap2 PISA utk mama bawa ke opis -> kejutkan kakak suruh mandi nak gi skol -> mama siapkan kakak -> mama mandi, siap2, etc -> angkat beg kiri kanan masuk dalam kereta (kurang2 dua trip angkat mengangkat nih)-> angkat adik dan kakak masuk kereta -> 6.30 pagi start perjalanan -> 7.30 pagi sampai tadika kakak -> 7.40 pagi sampai taska adik -> 8.00 pagi punch masuk keje

5.15 petang punch balik keje -> amik adik kat taska -> amik kakak kat tadika -> start perjalanan balik -> tgh jalan berhenti sebab adik meraung nak susu mama -> adik dah kenyang, start balik perjalanan -> kalau rajin stop kat kedai makan order dinner, tapau makan kat umah -> kalau angin malas balik terus masak meggi -> sampai umah dah nak dekat 7.00 mlm angkut pulak semua2 tadi bawak masuk dalam umah -> kemas2 baju busuk adik dan kakak ke dalam w/machine -> rehat2 jap, makan, layan diri, adik dan kakak -> maghrib, isyak -> cuci botol2 susu, aksessori PISA -> kemas2 baju utk adik dan kakak bawak esoknya -> kemas2 umah sikit -> 11.00 mlm tido

Nampak mcm simple kan? Tapi penatnya hanya Allah yg tahu...siap boleh merudum production...contohny EBM hari ni mama dapat 10oz je...biasanya boleh dapat 15oz++

Does all above making me a SUPERMOM????

Monday, February 16, 2009

Iklan kat blog?

My opismate suruh letakkan iklan dari Nufnang kat my blog...
Menjana pendapatan sampingan katanya...
So...should I???

Nota kaki: Acik tatau pun camne nak buek...hehehehe

Monday, February 9, 2009

Nipple Confusion


What is Nipple Confusion? It is a problem that arises when a breastfed baby is given an artificial (rubber or silicon) nipple and must try to learn to nurse both from his mother's breast and the bottle nipple.
While seemingly similar, these two feeding methods require completely different mouth and tongue motions and swallowing skills.
In breastfeeding, the baby needs to take as much of the nipple and areola into his mouth as possible to 'pump' the milk from the milk ducts.
In bottle feeding, he uses his lips to grip the tip of an artificial nipple.
Some nipples do better to imitate a natural breast, but none are quiet the same.

In breastfeeding, the baby must place his tongue beneath the nipple and use it to help create the 'vacuum' needed for nursing and to pump and swallow the milk.
In bottle feeding, the baby must place his tongue in front of the nipple and uses it to stop the flow of milk while he swallows.

In breastfeeding, the baby removes milk from the breast by a combination of sucking and pumping the milk from the milk ducts.
When the baby stops sucking and pumping, the milk stops flowing.

In bottle feeding, the milk flows fairly readily from the nipple once an initial suction is created and then the baby simply controls the flow by placing his tongue over the holes in the nipple.

This is not to say that either feeding method is 'wrong' ... only that they are very different, and that a baby must learn whichever method he is to use.
Expecting a tiny baby to learn both methods and to be able to switch back and forth between the two can be extremely frustrating to both baby and mom.

Taken from : www.breastfeeding.com

BOTOL AJAIB

Semasa di awal-awal perjalanan menyusu Nur Farzana, mama pernah jugak mengalami keadaan di mana she refused to feed direct from my brest. Masa tu umur Farzana baru lebih kurang 3mos. Keadaan atau situasi ini di panggil "nipple confusion".

Later mama akan post pasal nipple confusion ni.

Apa yg mama buat adalah...bila dah 2 hari adik buat perangai reject my original nipple -->means she only want to drink her milk using bottle, mama terus beli online botol MAM. Gambar as kat bawah...

Harga botol ni memang mahal, RM31 each for 160ml/5oz bottle. Tapi mama memang puas hati sebab botol ni macam magic...masalah nipple confusion adik terus settle...but bukanlah sekelip mata. It takes me 2 hari jugak nak paksa adik minum guna botol MAM ni. Tapi apa yg magic ialah once adik dah suka minum guna botol MAM, automatik adik pun suka balik minum dari breast mama.

Kenapa mama risau sgt bila adik takmo direct feed?? Kan boleh je mama pam dan bagi adik minum melalui botol?? --->YA, memang mama boleh buat camtu tapi breast mama tidak akan ada stimulation dari baby utk menghasilkan more, more and more milk. Kalau keadaan berterusan, lama-lama penghasilan susu mama akan terhenti...maka punahlah misi penyusuan susu ibu mama ni...

Ciri-ciri botol ni selain texture nipple nya yg lebih kurang sama mcm nipple ibu adalah ia mempunyai valve di bahagian bawah botol. Valve ini berperanan utk mengelakkan angin dari masuk ke mulut baby yg akan mengakibatkan baby colic.

p/s: ku cerita banyak2 ni bukanlah nak promote barangan MAM. Sekadar berkongsi pengalaman...manalah tahu, dapat membantu org lain kelak.

Sunday, February 8, 2009

Orkid Teratak Bonda


Ayahanda dan bondaku selalu tak sekepala angin, sokmo bercanggah pendapat dan bertikam lidah kecil-kecilan.

Adatlah tu, suami dan isteri....sedangkan lidah sendiri lagikan tergigit.

Tapi ada sesuatu yang mereka kongsi bersama iaitu...minat menanam bunga orkid.

Kerana minat bersama itulah ayahanda membina sebuah pondok teduhan orkid buat bonda. Antara tanaman orkid yg sedang berbunga ketika ku menggalas kamera kesayangan ada di bawah...sempat ku rakamkan buat tatapan semua...shantekkan???















Wednesday, February 4, 2009

Buku Annabel Karmel

Semasa Papa main badminton kat Menara TM dari jam 7.00 malam sampai jam 9.00, mama, kakak Fatini dan adik Farzana (baca sebagai The Power Puff Girl ye ) bersuka ria di Mid Valley Megamall. Tempat yg pertama mama tuju ialah MPH sebab dah lama mama mengidam nak beli buku dari Annabel Karmel. Reviews kata buku ni bagus sebagai guidence untuk weaning baby...berkobar2 nih dgn harapan supaya adik membesar bagai johan dan tak menjadi fussy eater macam kakak Fatini...

Mama jumpa 3 buku dari Annabel Karmel ni...hmmm...memang menarik buku dia. Penuh dgn ilustrasi dan warna2 supaya nampak cantik, tertarik..kau memang de bomb...ngeh3x

Buku2 tersebut ialah...hehehe..mama curik2 snap guna henpon...


Lastly...fikir punya fikir, timbang punya timbang dan belek punya belek sampai naik lunyai buku2 tu so mama pun beli yg gambar last sekali tu...RM75.90 harganya...
MAHAL??? Takpe...mama senyum je sebab tadi mama dah pow duit papa RM100...luv you papa...


Birthday Papa ke-30

Hari Isnin 2 Februari 2009 adalah Birthday Papa yg ke-30....

Dari awal2 masuk tahun baru lagi mama duk usik2 papa pasal birthday dia kali ni...yelah, dah 30-an...dah tua le tu...
Seronok mama menggiatkan papa tapi...dalam seronok2 tu mama sedar jugak yg mama pulak akan sambut birthday ke-30 tahun depan.
Huwaaa....eden dah tuo....
Related Posts with Thumbnails