Tuesday, May 26, 2009

Suami boroi tanda bahagia?

Suami boroi tanda bahagia?

SAYA ada membaca satu artikel di dalam akhbar baru-baru ini mengenai isu suami boroi. Dalam ulasan artikel berkenaan seolah menceritakan bahawa suami yang boroi menandakan mereka sangat bahagia hidup berumah tangga. Saya berkahwin 3 tahun lalu, dan mempunyai seorang cahaya mata. Di awal perkahwinan suami saya berbadan kurus dengan berat lebih kurang 59 kilogram dan berperut leper. Namun setelah 3 tahun berkahwin beratnya mencecah 72 kilogram dan perutnya sudah mula membuncit seperti wanita mengandung 3-4 bulan. Namun dia masih sihat dan tidak dirundung penyakit. Jika benar artikel berkenaan, benarkah perut suami saya yang buncit itu tanda dia amat bahagia hidup berumah tangga dengan saya?

ISTERI BAHAGIA,Hulu Langat.

JAWAPAN

Isu ini telah didebatkan berkurun lamanya. Lelaki akan bertambah berat badan setelah berumah tangga adalah suatu perkara biasa dan ianya pasti berlaku. Lelaki bujang lebih cenderung hidup aktif, kurang makan dan kurang waktu rehat. Ke sana dan ke mari bersama teman-teman dan setiap masa dipenuhi aktiviti. Malah waktu dan pola pemakanan mereka juga tidak menentu. Lebih-lebih lagi lelaki yang hidup berjauhan dari keluarga.

Oleh itu hampir kesemua lelaki bujang berperut leper dan berat badan mereka sekitar 48-60 kilogram. Namun setelah seseorang lelaki itu mendirikan rumah tangga, dari tahun ke setahun berat badan mereka akan bertambah. Ini adalah kerana mereka sudah tidak lagi hidup aktif. Lebih banyak masa dihabiskan bersama anak dan isteri di rumah. Jadual makan yang teratur, tambah apabila mendapat isteri yang pandai dan gemar memasak. Hampir semua lelaki berkahwin dengan tujuan untuk makan di rumah. Lelaki akan merasa selesa setelah berkahwin kerana ada isteri yang akan menyediakan makanan dan mudah bagi mereka untuk makan. Berbanding wanita. Wanita yang hidup bujang masih tetap memasak. Jadi mereka akan terus memasak setelah berumah tangga malah menurut kajian wanita akan lebih minat memasak setelah berumah tangga. Mereka didapati akan mula gemar mengumpul resepi dan menonton rancangan masakan. Mereka akan mula tertarik dengan aksesori dapur seperti set kuali, periuk dan alatan-alatan memasak walaupun pada zaman bujang mereka tidak bergitu. Apabila dapat menyediakan satu hidangan untuk suami dan melihat suami memakannya, isteri akan merasa cukup puas. Itu Hakikat!

Setelah berumah tangga, kebanyakkan lelaki tidak punya banyak aktiviti yang dapat mengeluarkan peluh. Hanya aktiviti seks sahaja yang dapat mengeluarkan peluh dan menjadi medium utama dalam pembakaran lemak mereka. Jadi lemak dari pemakanan mereka akan mula berkumpul di perut. Lama-kelamaan perut mereka akan mula membuncit atau dalam istilah lain boroi. Terdapat 2 jenis lelaki boroi, pertama lelaki dengan berat badan yang bertambah, bertambah gemuk dan berperut buncit, manakala jenis kedua di mana lelaki itu akan bertambah berat badannya tetapi masih lagi kurus cuma bahagian perut sahaja membuncit.

Walaupun saintifik tidak dapat menjawab bahawa lelaki yang boroi tanda mereka bahagia hidup berumah tangga, tetapi melalui kajian ianya terjawab dengan mudah. Hampir 92% lelaki berkahwin akan boroi setelah 2 tahun dan ke atas tempoh perkahwinan. Malah statistik penceraian juga melaporkan hampir 89% kes penceraian berlaku kepada suami yang slim dan masih tampan. Berbanding kadar penceraian yang melibatkan suami boroi hanya sekadar 19% kes penceraian. Mungkin anda terperanjat sekarang namun itulah hakikatnya. Jadi beruntunglah kepada mereka yang mempunyai suami boroi. Dan menurut kajian lagi, lelaki boroi lebih penyayang dan berfikiran jauh dan lebih mementingkan hidup berumah tangga.

Persepsi lelaki dan wanita cukup berbeza. 97% suami mula jemu atau mengelak untuk mengadakan aktiviti seks bersama isteri mereka apabila wanita itu mula gemuk, semakin tidak terurus, kurang perhatian kepada suami, melebihkan anak-anak dan apabila si siteri tidak lagi menitik beratkan penampilan. 97% kes penceraian datangnya dari masalah isteri yang sebegini. Jadi awas dengan penampilan anda. Namun sebaliknya pula bagi isteri. Isteri tidak memandang ke arah rupa paras suaminya setelah berkahwin. Cukup sekadar menyisir rambut dengan kemas dan berpakaian kemas, isteri akan terus setia menyayangi suaminya meskipun si suami semakin bulat atau perutnya semakin membuncit dan ada di antara mereka yang mempunyai perut yang seolah-olah mahu meletup. Selalunya suami akan terus mengimpikan isteri yang cantik dan menarik sepanjang usia perkahwinannya tetapi isteri hanya sekadar mengimpikan suami yang bertanggung jawab dan penyayang dan paras rupa suami seperti boroi, botak dan bau badan bukan lagi ukuran buat mereka sepanjang tempoh perkahwinan. Nampak sekali dunia ini tidak adil, namun itulah hakikat yang harus diterima sejak azali lagi. Oleh itu pada zaman dahulu kala hampir 77% wanita yang berkahwin memakai susuk untuk memastikan suami mereka akan terus setia dan tidak berkahwin lain. Lihat sahaja potongan pinggang mereka yang digelar pinggang kerengga, buah dada yang munggil dipadankan dengan kebaya ketat, punggung yang padat dan bersanggul tinggi, bagi mereka itulah kekuatan seorang perempuan.

Dari sudut lain pula mengatakan lelaki memang akan mudah buncit selepas berumah tangga atas faktor hubungan seks. Air jati isteri yang mengalir masuk melalui zakar semasa proses hubungan kelamin akan membuatkan perubahan hormon dalaman dan sekali gus akan mudah membuatkan mereka buncit. Semua lelaki tidak dapat lari dari permasalahan ini. Faktor ini juga menyebabkan zakar lelaki yang berkahwin akan lebih mengembang dan besar berbanding lelaki bujang. Namun jika aktiviti seks tidak dilakukan dalam waktu tempoh yang lama buat seseorang lelaki yang pernah berkahwin, perut mereka akan kembali kendur manakala zakar pula akan mula mengecut malah kulit zakar akan mengering. Ini banyak berlaku kepada lelaki yang telah bercerai, mereka yang telah lama menduda ataupun mereka yang sudah lama tidak melakukan hubungan seks bersama pasangan.

Berlainan dengan wanita. Wanita yang sudah berkahwin dikatakan akan mempunyai kulit yang lebih lembut dan punya mood yang lebih baik. Kulit isteri yang lebih lembut dikatakan berlaku hasil daripada pancutan sperma suami yang mengandungi banyak protein dan khasiat yang terhasil dari pundi couper lelaki. Air mani yang dipancut ke dalam rahim isteri bukan sekadar boleh mendatangkan zuriat ianya juga akan bersatu dengan darah dan segala kebaikan air mani suami akan diserap kedalam tubuh isteri. Oleh itu wanita yang telah berumah tangga dan kerap menerima pancutan sperma suami cenderung mempunyai kulit yang lebih gebu dan lembab. Dalam Islam juga tempoh edah itu diberi kerana air mani bekas suami masih berada dalam tubuh isteri untuk diserap dalam tempoh beberapa minggu selepas hubungan kelamin yang terakhir sebelum penceraian berlaku. Ini untuk memastikan tidak berlaku percampuran air mani jika wanita itu terus berkahwin lain dan terus melakukan hubungan seks dengan lelaki lain sebaik sahaja bercerai. Ada juga pendapat bahawa kebaikan air mani itu juga dapat dilihat pada rambut isteri yang semakin hitam dan berkilat. Campuran sperma suami di dalam tubuh isteri juga akan menghasilkan berjuta-juta hormon yang akan membuat wanita lebih ceria dan gembira. Berbanding wanita bujang atau yang menjanda, mereka dikatakan lebih mudah marah, kurang mood dan selalu tertekan.

p/s: aku dapat dari email...sharing is caring kan...

Sunday, May 24, 2009

Makcik











Hahahaha....macam makcik-makcik kan???

Sunday, May 17, 2009

Bunga harum sundal malam

Pernah tengok bunga ni?? Bunga harum sundal malam yang dijadikan cerita pontianak oleh Suhaimi Baba. Aku excited sungguh bila terjumpa bunga ni dijual kat Cameron Highland, terus aku beli. Baunya wangi tapi takdelah semisteri cerita pontianak tu. Wangi lagi si bunga melur, misteri lagi si bunga tanjung.


Btw, hati aku puas sebab dapat tengok, sentuh dan cium bunga ni in person. Cari jugak benih dia kat situ tapi takde jual...kalau ada harus ku rembat seketul-dua. Benihnya adalah dari jenis bebawang, macam tulip jugak. Tak tahu la kalau aku tanam boleh hidup ke tidak...ada sesiapa yang dah tanam pokok ni??

Hadiah Hari Ibu

Sempena hari ibu yang lepas, kakak Nur Fatini bagi mama ini....

Kakak buat sendiri kat school...wah!! really made me proud of her. Thank you so much kakak. A lot of huggies and kisses from mama....

Friday, May 15, 2009

Sakit tekak


Hari ni aku sakit tekak, mode nak ber'blogging' pun tarak...sabo jelah.

Nak bebel kat anak-anak pun tak daya...anak-anak mesti hepi gumbira...hehehehe...

Thursday, May 14, 2009

Hehehe...dah lama tak terbang ke awan biru, nasib baik ada "si merah putih" dgn tagline...Now Everyone Can Fly. Kitorg dah book tiket ke Kuching tapi next year daa....bulan Februari sempena birthday my hubby. Bestnya....tak sabar nak jenjalan kat sana. My target is nak round the Malaysia, sekarang ni yang belum pernah sampai was Sarawak and Labuan. Next year will be Sarawak's turn...sooner or later we will go for Labuan pulak, insyaAllah. Dah habis round Malaysia then baru nak keluar jauh sikit, Singapore perhaps??

Tuesday, May 12, 2009

I finally got my "P" times back

Setelah melahirkan Farzana hampir-hampir setahun yang lalu, akhirnya aku kembali mengharungi period cycle. Memula tu rasa macam kecewa la jugak sebab ingatkan at least dapat la setahun "period free", rupa-rupanya tak sempat. Lagi 20 hari je si debab Farzana tu akan genap berumur 1 tahun. Btw, tempoh "period free" aku tu dah cukup lama sebenarnya dikalangan ibu2 yang menyusukan baby mereka secara exclusive (ku tatau ejaan bahasa melayu... :/ shamed). Dengan kembalinya period cycle bermakna.....ku dah kembali subur dan boleh get pregnant kalau tak ambik proper precaution. Dan yang paling horror is, hormon prolaktin aku juga akan makin menurun...so susu akan mula berkurangan....adeih....Ya Allah, please help me...semoga aku dapat menyusukan Farzana sehingga umur dia 2 tahun...amin.

Monday, May 4, 2009

Today is my birthday...

Today is my birthday....yang ke-19....hehehehe...achik perasan muda belia. Anak dah 2 org pun ngaku belasan tahun. Actually hari ini umurku dah meningkat kepada 29 tahun...yes, you read me right, dah di ambang 30an dah...huhuhu....

My birthday wish??? Me, to be frank tak pernah expect utk dapat hadiah apa-apa daripada sesiapa. Cukuplah sekadar doa tulus ikhlas agar umurku panjang dan dimurahkan rezeki dan semoga kebahagiaan senantiasa berlegar dalam kehidupanku...amin.

My elder princess, Nur Fatini dah masuk tahun ketiga menyanyikan lagu Happy Birthday padaku, alhamdulillah....bersyukur sangat dapat anak-anak yang sihat dan sempurna. And now, I am counting the days to my youngest princess Nur Farzana first birthday. So proud to be a fully breastfeed mom to her...a great achievement walapun baru nak mencecah 1 tahun perjalanan breastfeeding ku. Thanks to all the support from my beloved hubby, family and my forumer/breastfeeding support group friends. I love you all so much...a lot of huggies, kisses and misses to all.

Melangkah ke alam 30an nanti ku berazam untuk menjadi ibu yang lebih penyayang, matang dan disayang oleh anak-anak. Beriltizam juga untuk menjadi isteri yang solehah dan romantis buat suami tercinta (my eyes is teary right now). Kekhilafanku, agar daku menjadi hamba yang taat kepada-Nya...insyaAllah.

p/s: this year I got a birthday present from my hubby...5 years of marriage, really once in a blue moon surprise...sungguh achik hampir pengsan tau...

Friday, May 1, 2009

Biar Betul???

Aku dapat gambar ni dari email...hmmm...biar betul?? Boleh ke buat cenggini???

PUT YOUR CAR KEYS BESIDE YOUR BED AT NIGHT


PUT YOUR CAR KEYS BESIDE YOUR BED AT NIGHT


Tell your spouse, your children, your neighbors, your parents your Dr's office, the check-out girl at the market, everyone you run across.


Put your car keys beside your bed at night. If you hear a noise outside your home or someone trying to get in your house, just press the panic button for your car.. The alarm will be set off, and the horn will continue to sound until either you turn it off or the car battery dies.


This tip came from a neighborhood watch coordinator. Next time you come home for the night and you start to put your keys away, think of this:


It's a security alarm system that you probably already have and requires no installation. Test it. It will go off from most everywhere inside your house and will keep honking until your battery runs down or until you reset it with the button on the key fob chain. It works if you park in your driveway or garage.If your car alarm goes off when someone is trying to break into your house, odds are the burglar or rapist won't stick around... After a few seconds all the neighbors will be looking out their windows to see who is out there and sure enough the criminal won't want that.


And remember to carry your keys while walking to your car in a parking lot. The alarm can work the same way there ..... This is something that should really be shared with everyone. Maybe it could save a life or a sexual abuse crime.


P.S. I am sending this to everyone I know because I think it is fantastic. Would also be useful for any emergency, such as a heart attack, where you can't reach a phone. My Mom has suggested to my Dad that he carry his car keys with him in case he falls outside and she doesn't hear him. He can activate the car alarm and then she'll know there's a problem.


Please pass this on even IF you've read it before. It's a reminder and it might save your life.
Related Posts with Thumbnails