Thursday, July 30, 2009

Fatini Birthday Bash 2009 - Finale

Senyumlah sikit...
Singing the birthday songs...banyak betul lagu diorang nyanyi....
Mmmm...sedapnya...

Saya makan mata Upin

Saya makan mulut Ipin


Saya makan tangan dia...huuyyooo


Nyam,nyam...lazat....


Tinggal pulau cenonet...hehehehe


"Bila kita nak dapat kek ni??"


Birthday Girl

Fatini Birthday Bash 2009 - Cakes and cuppies

Haaa...ada sesapa yang nak muntah?? Sila layan diri ambik baldi ye....


As promised, seperated entry for the cakes and cuppies.


Almost sebulan sebelum hari ni aku survey-survey pasal birthday cake untuk anak aku ni. Disebabkan kehangatan cup cakes yang sama glamer dengan tarian poco-poco, maka aku pun taknak ketinggalan nak buat jugak cuppies...nak ikut trend semasa la kenkonon.


Survey punya survey, tanya encik google bagai....akhirnya aku sampai ke blog Diana Delight . Korang boleh klik kat nama tu atau pun tengok kat link list kat sebelah kanan, aku ada add blog Diana ni kat situ.


Kenapa aku pilih untuk order dari dia??


Pertama, sebab lokasi dia dekat dengan aku dan aku sangat-sangat familiar dengan area umah dia, TTDI Jaya Shah Alam. Aku dulu bermaustatin kat situ jugak beberapa tahun dan masih setia mengunjungi TTDI Jaya ni sampai sekarang. In fact, kitorang baru beli umah (tengah under construction lagi) berdekatan dengan area situ jugak. Memang aku dah selesa dengan TTDI Jaya ni walau pun dulu dia glamer dengan banjir kilatnya...hihihihi...


Sebab kedua, aku tak berani order dari blog lain sebab aku tak tau langsung pasal cuppies ni terutamanya sizing dia. Dah tengok-tengok gambar kat blog orang lain but yet still cannot imagine besar mana (or kecik mana) la cup dia tu...ada saiz S, M dan L. So disebabkan aku boleh pegi umah Diana ni dan tengok sample cuppies tu maka aku pun pilih la untuk berurusan dengan dia. Aku ada jugak sms beberapa penjual cuppies yang lain tentang saiz cuppies ni tapi jawapan yang aku dapat kurang memuaskan hati. Macam taknak jual je aku rasa...dah la aku ni zero knowledge. Jangan la korang expect semua yang nak order tu tahu apa yang dia nak. Last-last aku amik je orang lain yang nak layan aku....padan muka korang...kuang,kuang,kuang.


Sebab ketiga, dah Allah tentukan ini rezeki dia kan so dalam banyak-banyak seller aku pilih dia. Tak menyesal aku pilih Diana Delight ni sebab towkey dia sangat la friendly dan senang berbincang. Nak tengok sample...anytime katanya boleh datang. Pasni maybe kak Diana kena buat album compilation untuk sample decoration cakes, lagi marbeless...orang datang je hulur-hulur la album tu suruh tengok gambarnya.


Enough about story-telling...now moving to pictures show pulak...




Cute kan cuppies dia...aku order 50 bijik je, untuk bagi kat member-member opis dan sedara-mara. Untuk kawan-kawan Fatini kat taska aku order 2 bijik chocolate moist cake 1.5kg each.

Semua cakes dan cuppies aku request untuk letak edible image Upin&Ipin...anak dara aku yang request sebenarnya....for price quotation, silalah contact Diana Delight ye...

Wah...ini dah promote habis-habisan ni kena dapat komisyen sikit, boleh tak? kekekekeke...

Wednesday, July 29, 2009

Fatini Birthday Bash 2009 - Preparation

Dalam post ni aku story pasal preparation yang kitorang (aku mastermind nya) untuk birthday Fatini. Korang jangan muntah ye sebab aku asyik-asyik la post pasal birthday anak aku ni. Bukan apa, aku rasa dah 5 tahun aku buat, yang ini paling mencabar sekali. Mencabar dari segi nak melayan kerenah dan kehendak anakanda yang dah besar, dah 5 tahun pun umurnya.

Kat bawah adalah gambar party pack yang kitorang buat, Fatini sama-sama buat dengan aku. Bersemangat betul dia nak celebrate birthday dia kali ni, duk asyik tanya aku, "bila la kita nak buat party pack ni..."

So, here they are...

Each pack consist one pencil, one sharpener, baloon and sweets. Tak banyak item sebab budget tight (aku terlebih budget suda...tatot hubby marah...isk,isk).

Haa...penuh satu beg, lenguh tangan nak jinjit.


The cakes and cuppies...pasal ni aku akan buat special entry...tunggu...

Anakanda siap request nak pakai gown baru. Mama beli senyap-senyap....syyhhh...papa tak tahu nih.

Woohhooo....lengkap dengan sayap pari-pari tau...nak terbang kot.

Aku pun tak tau apa la angan-angan anak aku ni...itu baru 5 tahun. Tahun depan 6 tahun, tahun depan-depan, tahun depan-depan-depan....harus aku pengsan dengar special request dia agaknya.
ps: ni semua scheduled posting ye...bukannya aku meroyan update blog time keje...T*B jgn potong gaji aku tau....

Debaran

Haish...dada aku berdebar-debar nih, sekejap lagi dalam pukul 3 nak buat birthday celebration untuk Fatini. Macam-macam aku fikir kat dalam kepala, sampai tahap serabut dah....mental betul achik....hihihihi...Berdebar-debar macam nak nikah pulak...kuang,kuang,kuang.

Aku terfikir cukup ke kek tu nanti?
Happy tak diorang dengan party pack aku?
Puas hati tak Fatini dengan persediaan yang aku buat ni?
Adakah majlis tu akan berjalan dengan lancar?

Tengok achik ni, mental tak tentu pasal....tu baru buat birthday anak je dah takleh tido malam. Kalau dah sampai time nak buat kenduri kahwin dia esok agaknya sebulan aku jadi burung hantu kot. Normal ke aku ni?

Korang ada perasaan camni jugak tak?

Tuesday, July 28, 2009

Dilema seorang ibu

hahahaha....tajuk poyo je...

The story goes like this la...



Esok birthday Fatini, sambutan akan dibuat kat sekolah dia (tadika actually). Dari awal tahun sampai la ke hari ni dah ramai la bebudak sekolah dia yang dah buat birthday celebration kat sekolah. Macam-macam jenis goodies bag yang dia bawak balik, ada yang isi jajan, toys dan lain-lain lagi ikut kemampuan parents. They will have the candle blowing and cake cutting also at their dewan makan, beramai-ramai sambut kat situ. Semua student includes dari umur 4 tahun hingga ke 6 tahun, in total 120 orang student...wow...mantop punya celebration ni.

Fatini awal-awal lagi dah request nak birthday cake theme Upin&Ipin. Memula tu aku dah order cup cakes dengan edible image Upin&Ipin tapi aku tukar plan lepas consult dengan hubby aku. Yelah...kalau cup cakes with edible image, sebijik harganya dah RM2.50 - RM2.80 so kalau 120 orang dah makan budget RM300. Itu hanya untuk student, tak termasuk cikgu-cikgi dan sanak sedara terdekat lagi. Busuk-busuk pun aku kena order 150-175 biji (1 set ada 25 biji) so budget untuk cup cakes je dah RM375 - RM437.50. Huh....banyak tu...belum masuk goodies bag/party pack lagi...bankrap mak weih....last-last aku tukar dari cup cakes kepada kek 3kg je but still with Upin&Ipin edible image. Nasib baik Fatini tak kisah beb...kalau dia taknak, haru-biru nak melayan kehendak minah kecik ni. Cup cakes aku hanya order 50 biji untuk bagi kat kaum kerabat je.

Untuk party pack ni satu hal lagi aku pening...apa nak bagi weih kepada 120 orang student tanpa meng"kopak"kan beg duit aku??? Kalau aku bagi yang cikai-cikai sangat kesian pulak kat bebudak tu, tak sampai hati pulak. Nak bagi jajan pun aku tak suka sangat, kita orang tua pulak duk ajar bebudak tu makan jajan banyak-banyak....tak baik untuk kesihatan. Round punya round, survey punya survey, google punya google so aku dapat idea...aku bagi pensel tulis yang kaler fancy-fancy (bebudak mesti la suka kan), sharpener, belon dan sweets beberapa biji. Okay la tu kan? Aku ingat nak bagi notepad sekali tapi tak jumpa yang within budget...highlight sekali lagi...nak cater 120 orang beb...ramai tu...

huh....anak yang nak sambut birthday, emak dia yang gelisah perut. Aku dah start preparation ni dari sebulan yang lalu...yelah, nak survey-survey tu, nak google-google. Pening achik...infact malam semalam achik susah tido weih...kalau boleh aku nak semuanya perfect tapi disebabkan budget terhad so aku buat ala kadar jelah. Ala kadar??? Ini budget paling besar aku spend untuk birthday dia tau but yet semuanya simple-simple je. Nak buat camne, kalau sambutan tu hanya 50-60 orang je boleh la aku bagi lebih sikit.

Tomorrow was the big day...hopefully semuanya akan berjalan lancar. Achik siap amik cuti tau esok, nak prepare apa-apa lagi yang tertinggal.


To Fatini, if you read this when you have grown up....semoga kakak tahu bahawa mama amat sayangkan anak-anak mama walau pun mama seorang ibu yang garang. I want only the best for my kids.

Friday, July 24, 2009

Corrupted jpeg file

Pagi tadi aku ada sessi lawatan ke NOC di TimeDotCom. Tujuan lawatan ni adalah untuk mempelajari dan bertukar-tukar pendapat berkenaan cara operasi sesebuah control centre. Banyak benda yang kami bincangkan kat situ.
Tapi...apa yang aku nak story kat dalam post ini ialah kejadian gambar-gambar yang aku ambik kat lokasi lawatan tu ada yang corrupted.
Kenapa?? Aku rasa sebab connectivity yang intermittent antara PC dan portable hard disk aku (sometime PC detect hard disk tu, kadang2 tidak). Aku sikit punya sedih la sebab antara gambar yang corrupted tu adalah gambar yang penting, gambar design bilik NOC diorang. Itu antara main agenda kitorang ke sana. So...sebagai mamarazzi (mama la kan sebab aku perempuan dan ibu) aku rasa tak best la menghampakan pihak management...macam korang upah photographer ambik gambar kahwin korang, tetiba gambar tu corrupt...camne rasa???

Aku pun google la ke sana-sini mencari solution untuk recover balik gambar aku yang corrupted ni...dan....aku jumpa software ni....



Wolla...berjaya beb. Aku dapat recover balik gambar tu...tapi....satu hari satu file je yang boleh recover sebab ini trial version. Apa yang aku buat ialah aku adjust date kat lappy aku dan restart balik program HandyRecovery tu. Hehehehe....berjaya tau aku manipulate software tu. Dapat la aku recover beberapa keping...cukuplah tu, esok-esok aku buat la lagi sampai habis 22 keping yang punah tu. Total gambar yang aku tembak (shooted) adalah 57 keping.

Buat sesapa yang ada problem yang sama dengan aku, boleh la try software ni.


Bwt, ni la gambar yang dikehendaki

What do you do with your dirty windows?

Related Posts with Thumbnails