Monday, September 28, 2009

Story Mory...

I had a lot of story about our raya celebration to tell....but I'm very busy with tons of office and home works...

So people...wait yaa.....I'll upload pics together with the stories....

Sekarang ni tengah busy tahap gaban, umah pun sepah-sepah...tak leh nak jemput orang datang beraya...huhuhuhuhu....




Thursday, September 24, 2009

Yeay...dah balik my kampung

Finaly aku balik ke my hometown. Best siot...walaupun my mom's ketupat palas dah boliao...sob,sob,sob


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, September 20, 2009

The Raya Day 2009

Salam bersiaran dari teratak bonda mertuaku...kat Kota Bharu....kitorang satu family berhari raya di rumah mertua, hari raya ke-3 baru la nak bergerak pulang ke kampung ayah bondaku. Sedih tau berhari raya di perantauan...eh chewah...ter"emo" plak....

Menu hidangan raya di sini amat berbeza dari kampung halamanku....ada sate, kuzi yg di makan dengan roti, nasi dagang, ketupat manis dan tapai pulut...owh...aku rindu sangat dengan rendang daging mak aku dan juga ketupat palasnya...nyum, nyum...

Balik raya ke-3 nanti masih adakah lagi yg bersisa???Huhuhuu....

Thursday, September 17, 2009

Ter'shopping" @ The Body Shop

Hari Selasa officemate (Kak Yati) aku tengah blog hopping...satu kali aku terpandang satu blog tu story pasal dia beli Mini Brush Kit dari The Body Shop. Since brush eyeshadow aku pun dah punah/reput dan aku memerlukan brush untuk powder foundation aku so aku pun gedik-gedik ajak officemate aku tu ke The Body Shop.

So...off we go, cilok sekejap dari opis...ngulor je kerojenye...hehehehe. Kak Yati yg jadi penunjuk arah...opss...aku tumpang kereta dia jugak sebab hari ni aku hicthin' ride my beloved hubby. Kereta aku tersadai dek mati roadtax dan insurance....weih....time nak raya ni pulak dah sampai ajal ko....mana aku nak korek duit??? Kitorang ke The Body Shop kat Bangsar Shopping Center, teringat pulak aku dengan kes Canny Ong...korang ingat tak? Kat sinilah dia kena kidnap sekali dengan kereta Tiara dia oleh penyelenggara kapal terbang tu...apa ntah nama mamat tu...Najib ke?? Lupa pulak aku....anyway BSC punya parking lot sekarang dah cerah terang dek lampu-lampu yg banyak terpasang....rasa selamat sikit.

Back to the topic....pencarian brush berakhir dengan habuan sampingan. Bukan namanya pompuan la kalau tak berminat nak belek-belek make up kan....hatta aku tak pandai sgt make up pun tapi achik suka belek-belek. Last-last ter"shopping" sekali benda lain....hihihihi...laki aku tak tau nih....
.
.
Ini benda yang aku aimed...Mini Brush Kit...RM79.90.
.
.
Ini pulak benda yg aku ter"shopping"...Lips and cheek stain....RM39.90. Boleh pakai sebagai lipstick dan blusher....jimat kos makcik, takyah beli asing-asing. Dah titik 2,3 kat tulang pipi pastu oles-oles la dgn brush yg baru beli ni....haaa.....siap....
.
.
Selain dari benda ni, achik ada jugak ngidam yg lain....lipstik special edition ni....best tau...achik dah try, ringan je bibir, tak terasa pakai lipstick pun...packaging pun lawo...harga RM59.90
.
.
.
Tapi next time la aku beli yg ni pulak ye...takut hover budget nan ciput itew....hehehe...

Wednesday, September 16, 2009

The dog that fasting in ramadhan

.
.
.
.
.
.
Gambar ni kurang jelas sebab aku ambik pakai handphone dan dari jarak jauh. Nak pegi dekat-dekat aku takut anjing tu lari...bukan aku takut dia gigit la sebab camne anjing tu nak gigit kalau kat kepala dia ada botol tu??? Ntah macam mana la botol tu boleh lekat kat kepala dia...the whole head was inside!
.
.
Aku jumpa anjing ni masa nak hantar Farzana ke nursery...ketawa kitorg kat dalam kereta, but feel sorry too...tapi camne nak tolong?? Karang aku kena samak pulak...pastu dah lepas dari botol tu karang tak pasal-pasal dia gigit aku kang. Hopefully ada la non muslim yg sudi tolong anjing ni....
.
.
Nampaknya ada anjing yang berpuasa pada hari tu....hhiihihii

Tuesday, September 15, 2009

Layan kan jelah...

Gambar-gambar ni diambil di dalam kereta semasa malam kemerdekaan yg lepas. Kitorang menunggu di dalam kereta semetara papa ke klinik yg berhampiran. Sengaja tak nak ikut masuk ke klinik, risaukan virus-virus yg dibawa oleh pesakit-pesakit kat situ. Dah namanya pun klinik kan, mesti la ramai org sakit.
.
.Well, entry ni takde story pun...hanya layan kan gambar ajelah......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ramai org cakap they both very-very look a like, macam fotostat...ye ke?

Monday, September 14, 2009

Entry untuk Tumitu - CD oh CD

Oh achik Tumitu a.k.a Haza, harap dapat bantu menjawab kemusykilan di dalam batu jemala patik ni ye.
.
Kenapa lapisan dalam CD anakku jadi keronyok cenggitu?? Adakah aku tersalah cara handle CD ke?
.
.
.
.
.
.
.
Sebelum ni aku ada beli CD second handed, one of the CD pun ada defect camni. Memula aku tak perasan pastu bila pakai shape dia tak cantik dan kencing Farzana bocor. So aku pun buat inspection kat bahagian dalamnya, lapisan dalam tu jadi keronyok dan terkoyak...no wonder la boleh bocor.
.
.
CD yang ini pulak aku perasan jugak shape dia dah tak cantik, aku dah syak memang kes yg sama jugak la...sekali dah tengok...aiyoo...memang confirm la....cuma yg ni belum terkoyak so still boleh pakai. Yang aku risau ialah anytime dia boleh koyak la kan....huhuhu...sedih ni.....sayang tau dengan CD-CD yg aku ada ni, nak membelinya dah le mahal.....huhuhuhu....
.
.
Kenapa boleh terjadi macam ni yek??? Musykil ni....

Sunday, September 13, 2009

Our shop and eat trip

Last Sunday kami satu family pergi jalan-jalan ke KLCC, Isetan actually untuk mencari baju raya bebudak nak dua orang ni. Hence Sogo ada buat sales hari berkenaan jugak so kitorg taknak la bersesak-sesak kat sana, that's why kitorg melencong ke KLCC. As expected tak ramai sangat org kat KLCC walapun it was megasales time dan weekend day.
.
.Since Farzana was born, ini kali kedua kitorg bawak dia ke KLCC dan sekarang dia dah pandai tgk view so dia sangat exicted memandang KLCC nan tinggi itu. Riuh mulutnya menegur KLCC, menjerit-jerit. Owh, Farzana belum pandai bercakap, hanya boleh menyebut mama, ish (fish), tat (cat) dan papa (word papa memang sentiasa di bibir dia je...jeless mama).
.
.
.
.
.
.
.
.
Malam harinya kami sekeluarga berbuka puasa di "restoran kapal" di Kampung Baru. Mesti ramai yang tahu restoran yg menghidangkan western food yg ada kapal/bot kat tengah-tengahnya ni....namanya ialah Chop N Steak. The food memang marvelous tapi achik dah tak suka sangat dengan suasana restorannya...dah tak cozy macam dedulu dan agak gelap sikit. Aksessori yg unik kat restorannya pun dah kurang dan tak well maintained.
.
Chicken chop papa, terpaksa order yang baru sebab yg sebelum ni telah di ngap oleh.....
.
Encik tucen itam....
.
Ceritanya cenggini, kitorg pegi reserved seats dan order dulu kat Chop N Steak ni pastu kitorg pun pegilah shopping kat KLCC. By the time kitorg sampai tengok-tengok chicken chop ni dah kat atas meja, tengah di mamah oleh the black cat...hangin wei....nasib baik time tu awal lagi so sempat la diorg gantikan yg baru sebelum azan maghrib. Kalau la lambat sampai chicken chop tu mau ada yg rerasa macam nak chop kepala org...hehehehe...Kucing itam ni pulak asyik la berlegar-legar kat area kitorg je, dah sedap makan chicken chop tadi le tu...ingat ko boleh dapat makan lagi??? Sori le beb....syiohh jejauh.
.
Aku rasa lepas ni mesti diorang buang kucing tu....rugi chicken chop diorg satu set....hehehehe
.
.
The drink...aku order fresh orange dan en. hubby order air assam boi.
.
.
Waiting for azan
.
.
Mama with Farzana...she's eating fries, the chicken chop's companion.
.
.
My food lambat sampai that nite, luckily aku ni memang tahap kesabaran agak tinggi so it's okay with me just makan kurma and minum air while waiting. Aku order black pepper steak...I likeee.....nyum-nyum.
.
.
KL Tower view from the restaurant
.
.
KL Tower nite view

Saturday, September 12, 2009

Farzana's first outing

Cik kak kecik ni kan dah dapat kaki, dah pandai berjalan so dia dengan gigihnya mengukur keluasan lantai rumah kitorg. Dari living hall membawa ke utility room, mendaki tangga hinggalah menjengah toilet. Farzana tidak lagi betah duduk setempat dan main toys yang sebakul tu....kerjanya hanyalah berjalan, berjalan dan berjalan.
.
Last weekend aku baik hati lepaskan dia main kat halaman rumah, for the fisrt time dia akan berjalan sendiri kat luar. Punyalah excited cik kak kecil ni bila mama dia sarungkan shoes....mulut tak henti-henti berbunyi, agaknya nak cerita kat orang yang dia akan berjalan kat luar...hihihiihi...kelakar betul.
.
Here's are some pictures of her during her first outing. We all bawak dia ke Isetan dan Sogo the next day untuk shopping baju raya, makin suka la dia sebab dapat jalan kat mall....macam-macam ada....but gambar masa kat dalam mall tu aku tak ambil le pulok, tak ingat you....just a few snapped semasa berjalan ke KLCC. I will upload it in my next entry....wait ye.....
.
All my readers....enjoys the pics....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Btw, kasut yang dia pakai tu adalah turun temurun dari kakak Fatini...hahahaha....cheapskate mama.

Tuesday, September 8, 2009

Virus Influenza A dan H1N1

Aku fikir punya fikir pasal penyakit pandemik terbaru yg melanda kita...apa lagi, si H1N1 la. Sikit punya glamer nama, jgn ada org pegi letak  kat nama anak dia sudah la....hihihi....Teringin pulak aku nak tahu camne bentuk virusnya so aku pun pi tanya kat encik google....hasilnya...tadaaaa......

Yang ini virus Influenza A


Yang ini virus H1N1

Apa bezanya??? Nampak tak betapa virus tu telah mutant kan selnya dari bentuk asal (Influenza A) kepada sel yg lebih kompleks....maka jadilah H1N1. Kalau nak tahu lebih lanjut kenalah kita tanya kat puan microbiologist kita, Puan Neeza. Mesti dia biasa main-main dengan virus ni kat lab....betul tak neeza??
Yang aku musykil sekarang ni ialah macam mana virus ni boleh mutant kan dirinya sendiri??? Entah-entah ada saintis gila yg buat eksperimen bodoh, saja nak menganiaya umat manusia....
Some info yg aku dapat during googled the virus sel....
Influenza A also experiences another type of mutation called antigenic shift that results in a new subtype of the virus. Antigenic shift is a sudden change in antigenicity caused by the recombination of the influenza genome, which can occur when a cell becomes simultaneously infected by two different strains of type A influenza. The unusually broad range of hosts susceptible to influenza A appears to increase the likelihood that this event will occur. In particular, the mixing of strains that can infect birds, pigs, and humans is thought to be responsible for most antigenic shifts. Notably, in some parts of the world, humans live in close proximity to both swine and fowl, so that human strains and bird strains, may readily infect a pig at the same time, resulting in a unique virus. New subtypes of influenza A develop abruptly and unpredictably so that scientists are unable to prepare vaccines in advance that are effective against them. Consequently, the emergence of a new subtype of the virus can cause a global pandemic in a very short amount of time
Cuba tengok kat statement yg aku highlight tu....means kalau manusia tak bela babi, virus ni takkan wujud. So pigs related peoples....please, stop consume pork....ayam, lembu, kambing kan ada.

Monday, September 7, 2009

Our Baju Raya 2009

As promised, aku nak upload gambar baju raya kitorg tahun ni...yg aku story hari tu, aku tempah kat hometown aku. Kalau bagi korg tak lawa tu harap maaf la ye, bagi aku it just nice to suite my taste. Aku tak suka yg terlalu grand sebab aku rimas kalau menjadi tumpuan perhatian org, the limelight. Nak-nak pulak kena org yg jenis asyik dok pandang kita dari start jejak pintu sampai la nak balik....it was so not me. Kalau boleh aku akan pakai baju yg off the colour.


Baju Fatini dan Farzana
.
.
.
.
.
.
.
Baju Mama
.
.
.

Actually aku tak banyak koleksi baju kurung/kebaya sebab aku jarang pakai, yg ada hanyalah pakai untuk raya, function rasmi dan kenduri-kendara. Ada la sesekali pakai ke opis, itu pun pada hari Jumaat sebab aku lebih prefer pakai uniform company time kerja....aku kan "off colour". Memang sememeh habis la kalau korg tengok. So kalau sesekali aku pakai baju kurung ke opis, gerenti sepanjang jalan org akan tegur aku camni "Aik? Pakai baju kurung?" atau pun "Lawa la hari ni...". Hidung aku pun asyik la kembang kempis....mana la tak besar....hihihi. Untuk elakkan hidung aku menjadi semakin kembang dan besar, maka aku pakai la shomot2 je.....ahaks...

Sunday, September 6, 2009

We Are The Champion

Wajah-wajah pemenang acara sukan...again aku hanya ambil yg rumah kuning je...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Their faces, their emotions....so pure....
.
Hey peoples, let us make a better world for them....
.
.
Ada a few winner yg tidak bergambar sebab diorg dah excited menang sampai berkejaran ke sana-sini, tak larat den nak kejar.

Penyampaian hadiah

Finaly, ini post terakhir pasal cerita sukan tadika Fatini...mesti korg sumpah seranah kan? Cerita dah basi baru nak story....bukannya apa, achik ada angin M nak cucuk portable harddisk/kamera nak upload gambar ke blog, ditambah pulak dgn features baru utk upload gambar dan create posting kat blogspot ni...kacau bilau jugak la posting2 aku. Takpe, I will get used to...sooner or later....

Hhmmm...bila la nak ada domain sendiri ni???Anybody nak sponsor??

Achik takde idea nak ngomel so korang layan gambar jelah yek.....

The score board
Cuba tengok gambar ni...ada ka patut papa dia pi ambik gambar dari belakang???
Cheh....spoilt la...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ketua pasukan rumah kuning, mengambil trofi juara keseluruhan
.
.
They're happy faces...penuh semangat kesukanan
.
.
.
Bergambar with cikgu2 and pengetua
.
.
Tengok gambar ni...budak yg dalam kotak merah tu....her name was Marissa. She naik angin masa prize giving ceremony sebab Fatini got more hadiah dari yg dia dapat....she cried out loud....she makes me thinking/remembering my anak buah, Nurul Asyikin, my late brother's adopted daughter. They have a few common things, the healthy body and the perangai and also the skin colour...so sama lorr....tak caya???
See it by yourself....sama kan?
Related Posts with Thumbnails