Saturday, October 18, 2008

MY BREASTFEEDING STORY-Part 1



Melahirkan anak kedua ini Allah telah bukakan hati mama dgn kesedaran untuk memberikan susu ibu sepenuhnya pada baby mama Nur Farzana...Alhamdulillah niat suci murni mama telah disokong 200% oleh papa...tak mama sangka yg papa sudi menghadiahkan Medela Pump in Style Advance (PISA) buat mama menjalankan operasi (bak kata liza bila adyra cari kemana mama selalu menghilang...ngeh3x) Harganya RM1688, mahal tu....maka mama dgn bersungguh2 menjalankan operasi setiap hari.....luv u papa...muahmuah...




Gambar stok EBM mama semasa dalam pantang melahirkan Nur Farzana
Picture taken on 17/07/2008



Stok EBM pada 05/08/2008




Picture taken on 02/09/2008




Picture taken on 31/10/2008


Mama simpan stok susu dalam bottle liner jenama Playtex (cam nama kondom je...hehehehe). Dulu mama simpan dalam bekas dadih tapi disebabkan kekurangan space (ada alasan utk beli chest freezer ni...muakakaka) maka penggunaan bekas dadih tidak lagi praktikal. Yang kat dalam botol susu MLO tu (yg kaler pink - biru pun ado...) adalah susu yg dah get ready utk di bawak ke umah babysitter. Plestik kaler biru tu pulak adalah Medela Ice Brick...buat chilling susu masa mama pam kat opis.





Cenggini le rupa stok EBM yang telah beku kat dalam Playtex. Yang sebelah kiri tu Playtex saiz 4oz tapi mama isi susu 3oz je. Yang sebelah kanan pulak Playtex saiz 8oz tapi mama isi susu 6oz je...kenapa?? Sebab cikgu cikgi mama ajar kena tinggalkan ruang at least 1/4 dalam bekas tu sebab nanti susu tu akan mengembang (sebab tu plestik Playtex tu jadi kembung).




Salah satu milk booster mama...longan kering. Mama rebus dgn gula batu buat air....sodap.....


Satu lagi my milk booster...ajaib jugak menda nih....agak efektif utk tambah production.

No comments:

Related Posts with Thumbnails