Monday, February 9, 2009

BOTOL AJAIB

Semasa di awal-awal perjalanan menyusu Nur Farzana, mama pernah jugak mengalami keadaan di mana she refused to feed direct from my brest. Masa tu umur Farzana baru lebih kurang 3mos. Keadaan atau situasi ini di panggil "nipple confusion".

Later mama akan post pasal nipple confusion ni.

Apa yg mama buat adalah...bila dah 2 hari adik buat perangai reject my original nipple -->means she only want to drink her milk using bottle, mama terus beli online botol MAM. Gambar as kat bawah...

Harga botol ni memang mahal, RM31 each for 160ml/5oz bottle. Tapi mama memang puas hati sebab botol ni macam magic...masalah nipple confusion adik terus settle...but bukanlah sekelip mata. It takes me 2 hari jugak nak paksa adik minum guna botol MAM ni. Tapi apa yg magic ialah once adik dah suka minum guna botol MAM, automatik adik pun suka balik minum dari breast mama.

Kenapa mama risau sgt bila adik takmo direct feed?? Kan boleh je mama pam dan bagi adik minum melalui botol?? --->YA, memang mama boleh buat camtu tapi breast mama tidak akan ada stimulation dari baby utk menghasilkan more, more and more milk. Kalau keadaan berterusan, lama-lama penghasilan susu mama akan terhenti...maka punahlah misi penyusuan susu ibu mama ni...

Ciri-ciri botol ni selain texture nipple nya yg lebih kurang sama mcm nipple ibu adalah ia mempunyai valve di bahagian bawah botol. Valve ini berperanan utk mengelakkan angin dari masuk ke mulut baby yg akan mengakibatkan baby colic.

p/s: ku cerita banyak2 ni bukanlah nak promote barangan MAM. Sekadar berkongsi pengalaman...manalah tahu, dapat membantu org lain kelak.

1 comment:

Anonymous said...

hi bahiyah, selamat berkenalan. saya terjumpa blog bahiyah kerana nak cari info pasal botol MAM. Actually dah beli pun. hehehe..nak tgk pengalaman org je. Sebenarnya saya ni on the way nak relaktasi baby yg dah hampir 3 bulan berhenti menyusu. Yelah dah sedar betapa penting gile susu ibu nih. Mmg dari awal saya kuat nak bf sepenuhnya tp malangnya kalah kerana kurang sokongan dan ilmu.

Tapi skrg, nak usahakan semula. mungkin boleh bermula dengan botol MAM. Doakan saya ye.

-atiena-

Related Posts with Thumbnails