Thursday, April 9, 2009

Kursus Fundamental of Fibre Optics

Hari ni aku baru selesai berkursus, 4 hari semuanya starting dari 6 hingga 9 April 2009. Siap ada exam lagi tadi...fuiyo...giler kentang susah soalan dia. Walaupun soalannya objektif dan hanya ada satu soalan subjektif tapi bukan boleh suka2 baling dadu je...jawapan hampir2 nak serupa, just tukar few words here and there...kalau tak boleh open book tadi mau jugak ku hantar kertas kosong. Hey...open book pun bukan semua ada tulis dalam tau, siap ada soalan pusing2 lagi tu...huhuhuhu....

Soalan yang subjektif tu adalah pengiraan Power Budget, untuk kita determine kat mana nak letak In Line Amplifier. Orang2 O&M pun blom tentu boleh buat nih...inikan pulak makcik orang control centre...buat splicing fibre pun tangan gigil macam kena Parkinson...ngeh3x. Pulak lagi...makcik tak bawak kalkulator saintifik, camne nak kira sin, log bagai...aku bawak kalkulator biasa je...nasib baik Kak Yati murah hati bagi pinjam yang dia punya. Nak tiru2 pun susah sebab kena tunjuk jalan pengiraan.

Pendek kata, exam tadi patut dia bagi masa yang lebih sebab banyak sangat nak kena kira-kira. Yang paling aku failed adalah soalan yang suruh kira sudut incidence dengan sudut refraction. Yang ni gambarajah dia siap aku pusing sana sini paper tu untuk fahamkan soalan.

Apa-apa pun belasah ajelah labu...tapi aku harap cukup la markah aku untuk passed paper tadi...malu la wei kalau failed. Tapi aku suka kursus ni sebab dia bagi aku faham banyakkkkk benda, such a valuable knowledge. Rugi sapa yang tak mai tu...;P

No comments:

Related Posts with Thumbnails