Thursday, April 2, 2009

Uhuk-uhuk

Mama still batuk dan gatal-gatal tekak...hmmmm...dah almost 2 minggu belum sembuh-sembuh lagi. Mama ni memang susah sikit nak sembuh kalau terkena penyakit batuk ni...demam dan selsema insyaAllah dalam sehari 2 dah boleh sembuh. Thats why I really hate bila batuk ni....suffer a lot sampai sakit habis pinggang sebab asyik batuk dengan kerap.

Mama dah jumpa puan doktor (doktor tu perempuan), she prescribe me with Bena Expectorant - safe for breastfeeding mommies. Dah 2 botol mama minum ubat tu yet still batuk tu tak hilang. Pastu mama try beli dari farmacy kat SJMC for cough remedy yang sesuai for BF mother, so they gave me Prospan - dried ivy leaves extract. Pun dah habis sebotol mama telan tapi batuk tak baik-baik jugak, cuma ianya agak berkurangan tapi still bothering me...

So...semalam mama pergi sekali lagi menghadap puan doktor, nasib baik mama memang dah kenal rapat dengan doktor Salmi ni so dia tak kisah mama chit chat lama-lama dan mintak itu ini kat dia (mintak MC pun pernah tau...syhhhh). This time she gave me 2 jenis ubat batuk, satu untuk siang dan satu untuk malam. Yang siap tu dalam bentuk pil dan tak mengakibatkan mengantuk so sesuai la nak makan bila pegi kerja. It was Nospan...I've googled for more info and found out that ubat ni pun safe for BF mother. Ubat batuk yg untuk malam hari pulak dalam bentuk sirap called Corifed DM Syrup. Encik google pun kata yg ni safe for BF mommies.

Hopefully ubat-ubat ni dapat menyembuhkan mama...insyaAllah.

No comments:

Related Posts with Thumbnails