Thursday, June 18, 2009

Lawatan ke Putrajaya

Tajuknya macam budak sekolah kan??

Pada hari Selasa 16 Jun 2009, opis aku mengadakan lawatan ke Putrajaya tapi bukanlah nak pegi Masjid Putra, Alamanda bagai. Tempat yang kami lawat ni lebih menarik lagi iaitu Putrajaya Underground Utility Tunnel.



Terowong bawah tanah sepanjang lebih kurang 10.8km ini mengelilingi Putrajaya core island. Ia digunakan bagi tujuan membekalkan utiliti seperti air, elektrik, telekomunikasi dan lain-lain kepada kompleks-kompleks kerajaan di core island tersebut. Terowong ini mempunyai 17 pintu jalan masuk disepanjangnya.



Pintu yang kami gunakan untuk masuk ke dalam terowong, terletak di hadapan Jabatan Perbendaharaan Negara.

Lawatan kami turut merangkumi pusat kawalan yang mengawasi setiap aktiviti di dalam terowong terbabit. Pusat kawalan tu terletak berdekatan PPU18, di belakang kompleks Bahagian Pinjaman Perumahan. Ia diawasi 24-jam sehari dan dilengkapi dengan CCTV serta sensor-sensor pelbagai guna seperti sensor pintu, paras air, kandungan udara dan lain-lain lagi.


Gambar di dalam terowong.
Selepas diberi penerangan panjang lebar oleh "pemandu pelancong" - En. Apandi, kami telah melencong ke Souk Putrajaya untuk acara makan-makan sebelum bergerak pulang. Hajat di hati nak boat riding tidak dapat dipenuhi atas beberapa sebab. InsyaAllah lain kali akan ku tunaikan hajat tu...with my beloved family.

1 comment:

diriku said...

putrajaya ni mmg tempat yg cantik..he2

Related Posts with Thumbnails