Wednesday, July 22, 2009

Mama burung hantu


Malam semalam entah apa angin yang melanda, Farzana asyik menangis minta di dukung.

Balik dari kerja memula tu dia okay je, macam biasa menjalankan aktiviti sepah-sepah umah. Itu pasal umah kitorang sentiasa bagai tongkang pecah lagaknya. Tapi nightmares bermula bila kitorang semua dah masuk bilik dah siap sedia nak tido...tetiba dia nangis tak henti-henti, beria-ria pulak tu. Mama jadi risau dan bawak dia turun ke ruang tamu.

Selalunya trick ni berkesan untuk pujuk dia yang mengangis di tengah-tengah malam, tapi malangnya semalam dia terus-terusan menangis. Bila dah reda tangisnya mama pun letakkan dia ke bawah, dengan pantas dia sambung nangis semula dan diam balik bila mama dukung dia.

Mama dan pujuk macam-macam cara, offer dia macam-macam dari lemari dingin (peti sejuk la tu), hatta vitagen kegemaran pun dia reject sama sekali.

Aduhai anakku, kenapa menangis tak ketahuan ni???

Sambil kesat-kesat mata tanda mengantuk yang amat sangat tapi Farzana tetap jugak menangis walaupun dibujuk-bujuk ajak tido. Susu mama ni memang dia reject langsung, pandang pun tak sudi...huhuhuhu...

Hal tangisan ni berlanjutan sampai la ke pukul 4.30 pagi di mana pujukan mama dengan biskut chipmores untuk kesekian kalinya berjaya. Sambil mengunyah biskut dan minum susu kotak coklat Dutch Lady, Farzana mula tenang dan bermain seorang diri.

Selesai makan sekeping biskut dan minum susu coklat separuh kotak, dia sambung main lagi sorang-sorang. Mama tahu dia lapar sebak dia tak menyusu langsung sepanjang malam, asyik menangis dan mengamuk (the exact word I think).

Dalam pukul 5.30 tu akhirnya Farzana pun hanyut jua...tamat sudah episod tangisan bulan madu...hehehhe

The result?? Mama EL hari ni sebab dan rupa macam burung hantu. Ngantuk giler...serius....


Yang peliknya si Farzana ni pukul 9.00 pagi dah bangun dan main, dan main, dan main....tak letih ke tak tido malam tadi adik oiii...?

No comments:

Related Posts with Thumbnails