Friday, August 28, 2009

Hari ni nak balik kampung...yeay

(Post ni sepatutnya published on Friday tapi scheduling post bengong...grrrrr)

Aku balik nak ambik  baju raya yg aku tempah kat tailor in my hometown. Jauhnya tempah?? Memang jauh tapi aku selesa dgn jahitannya dan harganya jauhhhhh lebih murah la dari kat KL. Baju2 tempahan aku tu dah siap so aku kena la balik ambik sebab this year aku kena raya kat umah MIL dulu. Kalau raya kat kampung aku takde hal la....pepagi raya pun aku sempat pegi ketuk pintu umah tailor tu untuk amik baju. The distance just a few steps away dari umah mak ayah aku.

Tahun ni aku tempah 6 pasang baju kurung, 2 pasang untuk setiap org termasuklah si Farzana. Excited nak pakaikan dia baju kurung sebab dia dah pandai jalan, mesti cute kan? Total bayaran untuk enam pasang baju tu ialah RM110 sahaja, murahkan? Siap leher baju tu complete dia jahitkan tulang belut atau mata lalat lagi, memang marvelous...achik suka tau sebab aku pernah tempah baju kat dia dari kain yg murahan je, last2 dia punya hasil...walla...macam baju butik yg ratus2 regenya tau...cantik.

Malangnya tailor aku ni hanya pandai jahit baju kurung biasa je, lain2 fesyen blom pandai sebab dia ambik kursus jahitan dulu hanya khusus untuk baju kurung je. Terpaksalah aku skodeng2 tailor lain yg pandai buat baju kebaya dan baju kurung pahang. Kainnya dah ada 2,3 pasang tapi tukang jahit je blom jumpa. Raya tahun depan la kot baru aku boleh melaram dgn baju kebaya dan baju kurung pahang pulak.
Okaylah, balik dari kampung nanti aku post gambar baju raya kitorg ye...sedondon lagi kitorg tiga beranak, baju melayu ayah diorg beli ready made ajelah nanti...hehehehe...kesian papa.

4 comments:

noreen-bulan said...

kat kmpg mmg murah n selalu nya mmg pandai baju kurung jer...sbb sya pun tempah kat kmpg amir...he3

Asu Bahiyah said...

sebab murah la yg belasah 6 pasang terus tempah...hihihihi

ummi said...

ingatkan tadi 6 psg tu... tuannya sorang je.but then utk jahitan siap dgn sulam kat leher, mmg murah sgt dah tu. susah dah sekarang ni nk cari org sulam leher tu.

Asu Bahiyah said...

hahaha...saja je asu nak kasi gempak sket....ops...gambar blom upload la....tengah angin M...hehehhe

Related Posts with Thumbnails