Tuesday, September 8, 2009

Virus Influenza A dan H1N1

Aku fikir punya fikir pasal penyakit pandemik terbaru yg melanda kita...apa lagi, si H1N1 la. Sikit punya glamer nama, jgn ada org pegi letak  kat nama anak dia sudah la....hihihi....Teringin pulak aku nak tahu camne bentuk virusnya so aku pun pi tanya kat encik google....hasilnya...tadaaaa......

Yang ini virus Influenza A


Yang ini virus H1N1

Apa bezanya??? Nampak tak betapa virus tu telah mutant kan selnya dari bentuk asal (Influenza A) kepada sel yg lebih kompleks....maka jadilah H1N1. Kalau nak tahu lebih lanjut kenalah kita tanya kat puan microbiologist kita, Puan Neeza. Mesti dia biasa main-main dengan virus ni kat lab....betul tak neeza??
Yang aku musykil sekarang ni ialah macam mana virus ni boleh mutant kan dirinya sendiri??? Entah-entah ada saintis gila yg buat eksperimen bodoh, saja nak menganiaya umat manusia....
Some info yg aku dapat during googled the virus sel....
Influenza A also experiences another type of mutation called antigenic shift that results in a new subtype of the virus. Antigenic shift is a sudden change in antigenicity caused by the recombination of the influenza genome, which can occur when a cell becomes simultaneously infected by two different strains of type A influenza. The unusually broad range of hosts susceptible to influenza A appears to increase the likelihood that this event will occur. In particular, the mixing of strains that can infect birds, pigs, and humans is thought to be responsible for most antigenic shifts. Notably, in some parts of the world, humans live in close proximity to both swine and fowl, so that human strains and bird strains, may readily infect a pig at the same time, resulting in a unique virus. New subtypes of influenza A develop abruptly and unpredictably so that scientists are unable to prepare vaccines in advance that are effective against them. Consequently, the emergence of a new subtype of the virus can cause a global pandemic in a very short amount of time
Cuba tengok kat statement yg aku highlight tu....means kalau manusia tak bela babi, virus ni takkan wujud. So pigs related peoples....please, stop consume pork....ayam, lembu, kambing kan ada.

No comments:

Related Posts with Thumbnails