Thursday, October 22, 2009

Cerita Pasal Susu Ibu

Sedih betul kalau dikenang production susu aku sekarang...setiap hari aku terpaksa top up dengan stock beku satu atau dua ketul. Jarang-jarang sekali aku dapat memenuhi keperluan harian Farzana di taska. Umpama mimpi kalau aku dapat hasil yg boleh dijadikan stock.

Semua mimpi ngeri ni bermula ketika bulan puasa tempohari. Pada masa tu memang hasil perahan amat merosot akibat kurang minum air dan makan. Tapi aku sabarkan hati dengan harapan semuanya akan kembali normal selepas raya nanti tapi....dah sebulan hari raya pun produksi aku masih di takat tu...mujur aku ada banyak stock beku yg aku buat sebelum ni, inilah penyambung hayat breastfeeding journey aku sekarang. But...pagi ni aku jengah peti sejuk aku tu, hanya tinggal empat ketul je lagi stock aku yg ada...means hanya cukup untuk 4 kali feedings je lagi. scary....huhuhuhu...

Sebenarnya berat badan aku susut sangat drastik semasa bulan puasa...aku sekarang hanya lebih kurang 42kg ketika tu, adakalanya mencecah 41kg sahaja. Aku alami keletihan dan selalu jatuh sakit...sakit pinggang, demam dan batuk tu dah jadi perkara biasa  masa tu. Aku tahu zat yg aku dapat  hari-hari tak mampu untuk menampung keperluan kami berdua (read: aku dan  Farzana).  As result, aku ambik  pil supplement calcium dan B-complex tapi tak banyak improvement. Badan aku masih rasa keletihan, hanya aku dah tak sakit-sakit lagi.

Aku pun dah buntu apa lagi nak di buat...untuk pertambahan susu dah bermacam-macam milk booster aku consume tapi still tak dapat cater keperluan harian. Bab makan banyak-banyak tu memang la hobby aku...tak perlu di suruh pun aku makan banyakkk.....

Aku dah kuatkan hati dan redha, mungkin perjalanan penyusuan susu ibu sepenuhnya untuk Farzana akan berakhir tak lama lagi. Maybe minggu depan, bulan depan atau pun esok lusa...wallah hua'lam. Apa pun aku bahagia kerana berjaya mengharungi perit getir dalam perjuangan penyusuan secara ekslusif ini selama hampir setahun 5 bulan....BRAVO!!  Mujur aku tak mudah mengalah dengan halangan-halangan di kiri dan kanan, berkat dari sokongan ramai pihak...terima kasih semua.

Buat ibu-ibu semua....tabahkan hati kalian....kita superwomen....YAKIN BOLEH!!!

3 comments:

Ina Hashim said...

Asu,
you hv done ur best...no regrets on that..segala yg berlaku di luar kekuasaan kita...apa yg kita dah dapat bagi pada baby kita tu pun dah bersyukurrr sangat kan..

aida said...

asu, hang dah buat yang terbaik... so all the best, tak semestinya berusaha tu bukan yang terbaik.. mungkin rezeki Allah nak bagi takat ni jer, insya Allah, kau dah cuba yang terbaik

NuRuL DhiA said...

salam kenal,

sedey plak bace entri asu ni, tapi xpe jgn putus asa, ub try amik ape2 supplement yg bole upkan susu, baru ni nurul try amik nursing tea, alhamdullilah dpt kesan +ve, biase pam dpt 3oz, pas minum tea tuh up 5 oz. mmg xsedap tea ni, tp telan gak demi anak huhuhu

Related Posts with Thumbnails