Wednesday, October 14, 2009

Rumah dah bersawang...

Dah lama tak jenguk umah yg satu ni, sampai dah berhabuk, bersawang....tak bersapu sejak raya tempohari. Bukannya aku takde story...banyak story sebenarnya tapi disebabkan masa yg mencemburui membuatkan aku tak sempat nak kemas-kini blog ni. Blog kawan-kawan pun dah lama tak lawat...sorry ye semua....bukannya aku tak sudi....huhuhuhu....

Btw, gambar raya aku tak byk sgt sebab raya kat umah MIL, dia puny feeling raya tu tak sampai daaa....org pantai timur ni kan kurang memeriahkan Aidilfitri...yg best cuma budak-budak je kot sebab dapat duit raya...mak bapak budak meraung sebab asyik kena pow di sana-sini....huarghhh.....jatuh papa kedana sekejap time tu, nasib baik le gaji bulan ni awal sebab ada sambutan Deepavali.

Tahun ni mengikut kiraan kasar kitorg telah membelanjakan lebih kurang RM800 untuk duit raya je...itu belum masuk berlanja sampingan yg lain mcm makanan, minumam, minyak kereta dan jugak tol.

Kenapa banyak sangat???

Hehehehe...aku ada anak buah yg ramai....kat sebelah aku ada 22 orang, kat sebelah hubby ada 6 orang, campur dengan sepupu dan anak sepupu dia 3 orang dah berapa? Aku bagi sorang RM10 je....yg paling ngeri tahun ni ada 3 baby baru....RM50 sorg....duit raya untuk mak ayah dan MIL lagi....

Tapi tak kisah la....itu kan sedekah amal jariah, dapat la rasa sikit sorang....dah terlebih budget tahun ni tak sampai la hajat aku nak buat ibadah korban tahun ni....tahun depan kot insyaAllah kalau ada rezeki lebih.

Masuk je kerja lepas raya, kantin kat opis aku pulak tutup untuk renovation so kurang la sikit belanja sebab susah nak membeli belah makanan....kalau tidak, harus ku ulang 3,4 kali ke kantin. Perut ni asyik kelaparan je sejak lepas puasa ni....puasa enam?? Harus le tidak, tak kuat iman....hihihi...apa nak jadi  la aku ni...ish,ish,ish.

Sejak puasa hari tu jugak hasil tenusu aku amattttt kurang....sedih tau, boleh kata hari-hari kena top up dari stok nan ciput tu....aku pun dah redha je kalau aku tak dapat menyusu Farzana sepenuhnya sampai 2 tahun. Sekarang ni umur dia baru 1 tahun 4 bulan....jauh lagi perjalanannya.....ngeri seih....dah macam-macam booster aku try tapi tak jugak jalan, cuma pegi mengurut urat susu je belum sebab balik kampung hari tu tak sempat. Yelah, org sibuk nak beraya takkan aku pulak nak bertandang ke rumah tukat urut tu untuk mengurut kan....karang kena halau le pulok.

Okaylah...to be continue...tatatata....

No comments:

Related Posts with Thumbnails