Tuesday, December 29, 2009

Alkisah pregnancy

Pregnancy kali ni aku rasa lain sikit (sebenarnya setiap kali pregnant pengalamannya berbeza). So aku nak coret-coret sikit mana-mana yang masih di ingatan, banyak yang dah lupa actually so dari aku lupa terus baik aku tulis kat sini.

1) Selalunya aku akan morning dan evening sickness dari 8 weeks sampai ke 16 weeks (lebih kurang) tapi kali ni evening sickness dah tak ado…tinggal yang morning je….best jugak dapat mamam memalam hari, kalau dulu tu dah tak selera nak jamah makanan.

2) Aku tak la rakus sangat kalau jumpa buah mangga. Assam masin pun cam tak sedap je kat tekak ni. Memang favourite aku ni dari zaman anak dara mahu pun tak pregnant tapi dulu time preggy kan Fatini, dapat cium bau mangga pun jadi ko….haru betul.

3) Aku kurang demam malam hari/senja. Masa awal-awal je aku selalu seram sejuk time senja pastu bedebum tido bungkus dalam blanket, tapi sekarang dah takde….boleh jalan-jalan cari makan….hihihi. Zaman preggy kan Fatini dengan Farzana, demam malam ni seiring sejalan lah dengan morning dan evening sickness. Bila morning dan evening sickness hilang, demam malam pun hilang.

4) Awal-awal lagi aku dah rasa panas badan, tido malam mesti seksi gila sebab tak tahan panas. Once dah lena baru la rasa sejuk dan tarik kain selimut. Masa Fatini dengan Farzana tu, perut dah boyot baru rasa camni tau…berpeluh-peluh badan, asyik berkemban je memalam.

5) Huiks! Kali ni En.Hubby aku pun join loya-loya tekak tau….hehehehe…padan muko….tapi tak lama la…ada la dalam seminggu dua je….tak aci betul. Aku ingat boleh la dia ganti tempat aku….

6) Masa memula tahu aku pregnant punya la banyak aku melantak tapi sekarang time siang je aku berselera makan untuk dua orang, malam hari dah kembali normal macam biasa (means: makan utk sorg). My favourite food adalah daging black pepper dan ketam…yummy… Pregnancy zaman Fatini dan Farzana aku akan melantak tak hengat donia punya, nasik lemak double…hiiii….seram kalau tengok. Favourite food masa tu cekodok pisang, laksa kedah dan aiskrim McDonald cone.

Apa lagi ye….nanti-nanti aku tambah lagi sebab pregnancy kali ni masih di trimester pertama….macam-macam boleh berlaku…jangan aku gain weight sampai double udah le….Na’uzubillah hi min zalik….

4 comments:

neeza said...

tahniah asu, preggy lagi.. anak lelaki kot.. heheh

~an324

Asu Bahiyah said...

thanks neeza...doa-doakanlah ye supaya dapat boy pulak. Anyway lamaaa nya tak update blog?? ternanti-nati story neeza terbaru

ila said...

ha..len mcm je..boy la kot.cam aku dulu peknen iman n zhariff,exactly same je pengalamannye.dlm erti kate lain,no morning sickness,no mengidam2..same je ngan tak peknen..

eh,pasal backpain ko tu,ko ade amik epidural ke time bersalin??

Asu Bahiyah said...

Ila, masa bersalin anak first dulu ada la amik epidural tapi masa anak nombor dua aku tak amik apa-apa pun. Lepas aku double kan dosage kalsium tu memang dah kurang byk la sakit aku tu...alhamdulillah.

Related Posts with Thumbnails