Monday, March 1, 2010

Musim kemarau



Kami satu family baru balik dari bercuti di kampung hubby...kelate weih....jauhnya achik jalan dgn perut boyot nih....tapi takpe, ini la last time aku akan balik sana sebelum meletops....sekarang ni dah 23 weeks so kira boleh tahan lagi la...my hubby dah tanak bagi jalan jauh dah pasni. Raya puasa nanti la baru balik pulak ke kampung dia....btw this year adalah giliran umah aku dulu ye...best!!

Ketika kat kelate sangatlah seksanya sebab tengah musim kemarau, panas ya amat. Nak pegi jenjalan pun tak lalu, dengan perut dah boyot ni lagi le badan cepat berpeluh-peluh. Ada la dalam satu hari tu 3,4 kali aku mandi....hahahhaha...rasa macam nak berendam je dalam kolah kat umah tu....

Maybe disebabkan cuaca yang sangat panas, Farzana dah demam le pulok...sebelum tu dia selsema on dan off. Aiseh....bikin lagi tak selesa la....nak tidurkan dia pun takde port sebab semua tempat kat dalam umah panas bangat, aircond harus la takde....nak tak nak hubby start enjin kereta dan pasang aircond, aku susukan Farzana kat dalam kereta....tak sampai 15 minit dah hanyut dia. Pastu baru la alihkan dia masuk ke dalam umah. Kesian anak-anak (dan mama jugak), rasa nak berkemban je sepanjang hari tapi memandangkan itu umah orang maka aku control jelah....kalau kat umah sendiri harus dah lama aku seksi meksi.

Kat Kota Bharu hari Ahad tu ada majlis perlepasan Le Tour De Langkawi 1st Stage....alahai....camne la korang nak kayuh tengah panas-panas kemarau ni....malam hari pun masih terasa bahang udara panas tu....masyaAllah, itu baru panas kat dunia....kat padang Mahsyar esok entah la....huhuhuuhu (insaf sekejap...).

Kengkonon plan balik kampung tu nak la pegi PCB, alih-alih tinggal plan jelah sebab dah panas sangat, gilo ke nak pegi tunggu tepi laut tu time-time cenggini. Aku bajet air laut tu pun confirm suam je....camne nak mandi?? Nampaknya tunggu pertengahan bulan Mac ni la, time balik kampung aku pulak untuk aku dan anak-anak terjun tiruk kat air terjun berdekatan umah....nyaman....

No comments:

Related Posts with Thumbnails