Saturday, March 6, 2010

Pusat Sivik Kuching / Dewan Suarah

Pagi first day di Kuching kitorang dibawa oleh tour guide ke Pusat Sivik a.k.a Dewan Suarah. Tour guide aku ni (Azlan) kurang sikit pengetahuan am so tak banyak info yg aku dapat dari dia...maklumlah dia ni masih baru dalam arena tour guide ni...nasib baik masa hari last tu kitorang di bawa oleh tauke sendiri iaitu forumer Cari.com.... Mr. Dainy Panny ( 019-8246422). Masa jalan-jalan dgn Dainy ni memang kitorang tanya habis-habisan apa yg kitorang nak tahu pasal Kuching dan Sarawak. Dainy punya knowledge memang superb....memang puas hati la amik tour guide dari dia. Rate yang dia ambil ialah RM250 satu hari (transport dan driver)....memang murah beb, aku rekemen ambik dia la kalau korang nak pegi Kuching.

Disebabkan lacked of info dari Azlan, kalau ada pun banyak yang aku dah terlupa so takde benda sangat nak cerita....layan gambar jelah ye...




Ini la rupa bangunan Pusat Sivik / Dewan Suarah tu. Cilok gambar dari Cat Museum. Nak ambik sendiri tak dapat angle yg cantik sebab bangunannya tinggi.



View bandar Kuching dari atas Pusat Sivik
Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak di Petra Jaya.


Nun kat jauh yang warna putih atas bukit tu adalah Muzium Kucing / Cat Museum di Petra Jaya.


Bangunan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU).


Ini Hospital Kuching




Ini pun tak ingat bangunan apa...makcik nyanyuk.

Takde orang so anak-anak aku bebas berlari ke sana ke mari





Kakak kecik nangis taknak balik, tak puas berlari...

1 comment:

Anonymous said...

salam mesra, pembetulan dari caption bangunan dewan bandaraya kuching utara (dbku)....Itu bukan gmbr bangunan DBKU, itu Bangunan Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS).. Bangunan Putih yg atas bukit tu adalah bangunan DBKU(di dlm nya terdapat Muzium Kucing/Cat Museum)

terima kasih.... :)

Related Posts with Thumbnails