Thursday, April 22, 2010

Aztech Wireless Broadband Router

dalam post yang lepas aku cerita pasal configuration ADSL modem kan....so dalam post kali ni aku nak story pulak pasal configuration wireless router supaya boleh connected dengan Streamyx tu.... Router aku brand Aztech model WL830RT4.


Di bahagian LAN tu korang boleh isi dengan apa-apa IP yang korang suka....

Yang paling penting ialah bahagian WAN tu...korang pilih setting Dynamic IP pastu dia akan bagi IP secara automatik bila ADSL modem dah connected dengan wireless router tu...it takes time dalam beberapa minit sebelum keluar IP kat bahagian WAN tu....double check bahawa IP dia mesti dalam range yang sama dengan LAN IP di ADSL modem...kalau tak sama confirm tak jalan. So koang kena troubleshooting atau reconfigure IP kat both modem dan router korang.

Username dan password default untuk router Aztech model ini ialah...

Username: admin
Password: admin

Dinasihatkan agar korang ubah username dan password default ni kepada nilai yang lain...untuk mengelakkan network anda dicerobohi oleh orang-orang yang expert IT tapi berniat jahat...hehehehe...atas sebab-sebab tu jugak aku letakkan kotak merah di beberapa setting/attributes dalam gambar kat atas.....better beringat sebelum kena.....

No comments:

Related Posts with Thumbnails