Wednesday, April 21, 2010

Streamyx ADSL Modem Configuration

Aku share dengan korang cara-cara nak configure ADSL modem yang digunakan untuk Streamyx connection. Modem aku ni brand Billion. Ini untuk peringatan aku jugak kot-kot nanti aku reset modem tu dan hilang semua setting so boleh aku refer balik kat post aku ni.


Bahagian kotak yang merah tu aku sengaja letakkan sebab takut ada hackers yang cilok IP aku pulak nanti....tapi IP tu akan diberi oleh ISP, Streamyx la tu...

Untuk configure ADSL modem ni nanti akan ada username dan password. Antara yang kebiasaannya diguna pakai ialah:

Username: admin
Password: admin

Username: admin
Password: password

Tapi kalau korang ada tukar kepada password sendiri so pepandai la ingatkan balik....kalau nak selamat better tulis kat dalam buku nota username dan password yang korang dah set kat ADSL modem tu. Kalau dah tragis sangat tak ingatnya maka call la TM di no. 100 dan siapkan no. akaun Streamyx korang, mintak diorang reset modem tu...pastu mintak balik details dari diorang (username,password, DNS, IP) untuk setting semula ADSL modem tu.

Harap-harap post aku ni membantu korang semua....

p/s: drools a lot for HSBB....hehehehe

No comments:

Related Posts with Thumbnails