Tuesday, June 15, 2010

Baby Muhammad Hari Ke-11 dan Pap Smear

Dah sebelas hari dilahirkan ke dunia ni tak banyak bezanya dari saat Muhammad dilahirkan. Dia asyik tido, buang air besar dan kecil, merengek-rengek, minum susu dan tido lagi. Tak sabar rasanya nak bercakap-cakap dengan baby Muhammad, nak tengok wajahnya bila dia beri reaksi. Indahnya senyuman si anak kecil...

Semalam, Isnin aku pegi SDMC untuk follow up checkup, alhamdulillah semuanya okay. Lega hati aku... Another 6 weeks ada appointment lagi dengan Dr.Delaila untuk Pap Smear dan Family Planning. Sebenarnya aku tak pernah pun pegi appointment yang cenggini biar pun ini kali ke-3 aku bersalinkan anak dengan Dr.Delaila...sebabnya....visit yang ini tidak ditanggung oleh company aku, kena self pay. So aku fikir dari bayar mahal-mahal korek dari poket sendiri leih baik aku pegi je klinik panel company aku dan dapat free je. Tapi....itu pun aku tak pernah pegi...ye korang....aku tak pernah buat Pap Smear. Aku bukan tak sedar kepentingan Pap Smear ni tapi aku ni malu le kengkononnya....yelah, prosedur tu kan kena....ehem,ehem. Yang antenatal checkup pun pegi sebab terpaksa...so tebalkan ajelah muka.

Buduskan alasan aku???

So...since aku rasa baby Muhammad ni akan jadi anak terakhir aku, aku rasa this time aku akan pegi jugak buat Pap Smear ni. Anak terakhir??? Yelah tu kot...anak kecik lagi, sakit bersalin masih terasa so boleh la cakap kengkonon  dah tak nak beranak lagi dah. Karang anak dah besar sikit mula la menggatal nak ada baby lagi...hihihihihi. Kalau la ditakdirkan baby Muhammad jadi yang terakhir maknanya aku dah takkan jumpa pakar sakit puan lagi unless aku ada masalah kesihatan yang lain la...(yang ini mintak2 le takdak). Kalau ada something goes wrong, hanya bila dah agak teruk baru la akan dapat tahukan? Aku risaukan penyakit macam kanser serviks ke, cyst ke...dah sakit teruk baru nak pegi jumpa doktor, naya la...

Kalau buat Pap Smear dapat la detect risiko kanser serviks lebih awal dan dapat buat treatment dengan segera.

Itu angan-angan aku la...nak buat Pap Smear, tapi dah kena tukar sebagai azam nampaknya...takut bertangguh-tangguh sampai tak terbuat macam yang dolu-dolu....huhuhuhu
   

No comments:

Related Posts with Thumbnails