Tuesday, June 29, 2010

Baby Muhammad update - hari ke 25

Pejam celik pejam celik dah 25 hari berlalu, cepat pulak rasanya tempoh berpantang kali ni. Lagi sebulan dah kena masuk opis balik, kembali menyerabutkan otak terutama sekali nak menghadapi kerenah-kerenah manusia kat sana tu. Aku sukakan kerja aku, dah kena dgn jiwa tapi aku rasa rimas dgn persekitarannya. Takpelah....baik takyah cerita, buat sakit mata je membacanya.

Baby Muhammad aku perasan agak manja karakternya. Asyik la merengek-rengek halus sensorang, kalau yg mcm ni tak diberi perhatian pun takpe, nanti dia diam sendiri. Bila time dia merengek halus ni aku tahu lah yang sebenarnya dia tengah buang air besar atau nak kentut. Kelakar kan?? Itu pun nak merengek, sebab tu aku kata dia a bit manja.

Muhammad ni sangat heavy wetter, diapers harus ditukar maksimum 3 jam sekali. Kalau dah terlajak time tu alamatnya basah la baju seluar dia semua. Dedulu aku tak pandai nak agak time tapi sekarang ni bila dah tahu budget so kurang la aktiviti menukar baju seluar yg basah.

Baju-baju untuk newborn memang dah tak muat dipakai si Muhammad ni, dah bertambah saiz badan dia. Berat terkini belum tahu lagi, tunggu umur dia 1 bulan baru nak pegi timbang dan jab. Barut baby pun ada 3,4 helai yg dah tak muat di pakai.

Since umur dia 2 minggu dia dah taknak dibedung tangan lagi so sekarang aku hanya bedung dari bawah ketiak sahaja. Antara ketiga-tiga anak aku ni, Muhammad la yg paling lama tahan pakai bedung, Fatini dulu masa hari ketiga dah takmo berbedung dah, melalak sakan minta dilepaskan tangan dia.

Sekarang ni sejak 3,4 hari yg lalu Muhammad minta didodoi jika nak tido, sebelum ni bila dah kenyang menyusu aku akan letak dia dalam baby cot. Dia akan layan diri sendiri sampailah dia terlena. Nampaknya zaman bulan madu mama dah tamat...dah tak dapat nak horeey-horeey anak minum-tido, minum-tido lagi dah. Kalau dah dia menangis susah sangat nak tido, hanya papa dia dapat pampered dia sampai dia terlena.

Pakcik kecik ni jugak akan menangis each time nak salin diapers. So mama  terpaksa ambil masa yang lama nak pakaikan fresh diapers kat Muhammad sebab nak kena pujuk-pujuk berkali-kali sebelum selesai semua. Dah basah diapers harus la barut basah sekali kan so lagi la leceh sebab nak kena kelebet pakaikan barut jugak.

Hmmm...itu jelah update buat masa ni. Lenguh tangan mama menaip sebelah dan pangku Muhammad lagi sebelah. Nanti mama nak karang story pasal breasfeed Muhammad pulak...bila tu??? Entah la...

No comments:

Related Posts with Thumbnails