Friday, June 11, 2010

Delivering The Baby Boy Part 2

Emak aku datang untuk tolong jaga anak-anak semasa aku ke hospital untuk induction. Alhamdulillah, nasib baik emak ada. Dia tak sampai hati sebenarnya bila fikirkan masalah anak-anak aku yang takde orang nak jaga. So petang Khamis tu dia call aku bagitau malam nanti nak naik bas datang KL, pukul 4 pagi nanti sampai lah kat Hentian Jalan Duta katanya. Dia datang dengan anak buah aku buat peneman, maklumlah dah tua...umur dia tahun ni dah 71.

Alhamdulillah jugak dia masih sihat walau pun takdelah kuat sangat nak buat kerja macam-macam. Itu yang buat aku sayang sangat kat mak, walau pun dia kata hari tu dia tak dapat datang tapi aku dah bajet dia mesti akan usaha sedaya upaya agar dia dapat datang jugak. Dan sangkaan aku memang betul.... Itulah kasih seorang ibu, susah atau jauh cemana pun dia akan cuba jgak nak bagi yang terbaik untuk anak-anak dia.


Pagi sebelum keluar rumah menuju ke hospital tu aku sempat salam dan cium tangan emak, mohon segala dosa-dosa aku diampunkan....ni nak bertarung nyawa kejap lagi, kalau Allah nak ambil nyawa aku time bersalin karang tak sempat mintak maaf pulak kan?

Okay, sambung bab dah sampai hospital.....

Nurse kat labour room tu dapat note katanya Dr. Delaila ada conference jadi dia suruh jadikan proses inuction aku tu slow and steady, by half day akan selesailah conference tu dan dia akan rush balik ke SDMC untuk attend patients dia. So nurse tu just check bukaan aku....dah 3 cm, alhamdulillah mesti kali ni agak cepat bersalin berbanding yang terdahulu sebab dah ada bukaan. Diorang biarkan aku rileks-rileks menunggu bukaan secara natural, sesambil tu diorang try to get in touch dgn Dr.Delaila. Rupa-rupanya Dr.D just pegi daftar attendance pastu balik ke hospital semula so terus diorang decide untuk speed up bukaan aku...apa lagi, induce la....masa tu tepat jam 11.45 dorang masukkan drip.

Dah kena induce tu dalam 1 jam aku tengok di graf CTG yang contraction dah kerap tapi aku tak rasa sakit pun. Nurse pun pelik sebab katanya kalau ikutkan contraction tu dah cantik, dah boleh bersalin cuma bukaan je baru 5cm. Nurse tanya samada aku nak ambik epidural atau tak so aku refused. Dia tanya pulak pasal pain killer tapi disebabkan aku tak rasa sakit langsung so aku taknak ambik.

Tak sampai 15 minit kemudian barulah aku rasa sakit yang amat sangat...memulas-mulas perut dan rasa macam nak patah pinggang. Aku cuba bertahan sampai akhirnya aku menangis sambil menggenggam erat tangan En.Hubby. Bila dah tengok aku tak tahan sangat so En.Hubby tekan "nurse call" button dan diorang pun masuk tengok condition aku. En.Hubby request mintak bagi aku pain killer tapi memandangkan masa tu bukaan aku dah masuk 6 cm so dah takleh amik lagi pain killer. Diorang bagi topeng gas jelah...kasi sedut Entonox.



Ikuti sambungan kisah Entonox di episod akan datang….jeng,jeng,jeng…

No comments:

Related Posts with Thumbnails