Thursday, June 24, 2010

Delivering The Baby Boy Part 3



Lama giler menunggu cerita ni nak tamat kan?? Nak buat macam mana, penulis asyik la busy memanjang. Mana nak layan anak baru, nak layan anak lama lagi…hohoho..ada ka istilah anak lama. Kalau dah besar panjang bebudak ni mesti kecik hati dengan ayat mama meroyan diorang ni.

Okey…berbalik kepada kisah bersalin aku tu…sebenarnya takde la best mana pun, sesaja je nak coret-coret buat kenangan. Kalau korang ada rasa mual-mual bila baca tu, sila la pi buat UPT yek…hehehehe

Ditakdirkan proses bersalin yang aku rasa mesti la lagi mudah sebab ini anak yang ketiga rupa-rupanya tak semudah yang disangka. Dari dok eksyen tak rasa sakit tetiba terus sakit yang tak tertahan, nak request pain killer dah terlambat sebab bukaan dah lebih 6 cm so sedut la entonox. Satu kali, dua kali sedut aku dah rasa macam orang gila…macam nampak halusinasi je semua orang kat sekeliling, memang power betul entonox tu. Husband aku tanya apa pun aku dah tak paham, yang pasti aku dengar ada orang bercakap dan bergerak di sekitar.

Masa sakit dan ada contraction tu aku tahu memang aku dah nak bersalin tapi…..doktor la pulak takde, dia tengah buat operation kat OT. Halamak….camne ni, baby memang dah nak keluar sesangat. Aku dah dapat rasa jari nurse tu tengah tahan kepala baby jangan bagi dia keluar lagi sebab doktor blom sampai. Aduih…parah nih…. Aku dengar nurse cakap doktor dah on the way pastu diorang suruh aku sedut gas tu banyak-banyak setiap kali ada rasa untuk meneran. Aku pun sedut dalam, dalam dan dalam…akhirnya… aku pengsan ko…..memula tu rasa berpinar-pinar pandangan lepas tu terus shut down.

Aku tak pasti berapa lama aku pengsan pastu aku tersedar balik bila terdengar orang bercakap-cakap. Rupa-rupanya doktor blom jugak sampai, aku pun panik lagi. Bila rasa sakit menyerang lagi aku di suruh sedut lagi entonox dalam-dalam, terus aku pengsan buat kali kedua. Bila aku tersedar balik doctor pun dah sampai dah suruh aku teran baby keluar. Aku pun apa lagi, dah memang nak keluar sangat-sangat dah pun baby tu…sekali teran je terus keluar. Memang nak suruh selesai cepat-cepat sebab dah tak tertahan sangat sakitnya. Memang yang paling sakit sekali aku rasa di antara ketiga-tiga kali aku bersalin ni, nasib baik sekejap je…takde sampai berbelas-belas jam macam yang dulu-dulu.

Time nak jahit episiotomy tu aku terasa tau sakitnya bila jarum tu ditusuk….huihh…ngeri tau. Doktor tu pun pelik kenapa aku rasa sakit padahal dia dah biuskan aku. Aku kena paksa sedut lagi gas untuk kurangkan sakit time operasi jahit-menjahit, kena la 5 stitches. Husband aku kata bukan doktor tu yang potong epi tu tapi terkoyak sendiri. Itu la kesannya kalau dah dok tahan-tahan sangat baby tu nak keluar, dah confirm la terkoyak sendiri kan.

So tepat jam 2.36 petang 4 Jun 2010, lahirlah Muhammad Fareez Irfan dengan berat badan 2.99kg. Nak sangat baby boy kan…so Allah dah bagi baby boy kat aku, tapi sebelum tu aku kena la diuji dulukan dengan kehamilan yang sangat meletihkan dan proses kelahiran yang amat menyakitkan.

Allahuakbar…

 
 
 

7 comments:

Ina Hashim said...

baru le nmpk pic tuan pny nama Muhammad nih...macm muka kakak2 dia gak..cumillll

grrr asu...klu sepital gomen xpela gak, ini sepital berbayar, leh pulak doc xde time tuh...takkan xde doc lain leh gantikan ...sib baik xde pape..isk..sabar jela

Asu Bahiyah said...

kak ina, doc yg paling terdekat dan paling awal boleh sampai time tu pun dia jugak so tunggu jelah. dah keluar baby siap ada berbekas 2 jari kat dahi, kesan dok tahan-tahan takmo dia keluar. nasib baik esoknya tu hilang...

ummi said...

same here, anak yang paling dinanti2 kan laahhh yang paling sakit nak bersalin.

pape pon, congrats mendapat si cumil

Ira said...

ha ah la.. muka kakak2nya.. hehe.. tahniah sekali lagi ye asu :)

Nieza Ishak said...

tahniah asu,

walaupun seriau gak baca kena tunggu doc ..adehhhhhhh dok terasa menahan sakit.

Asu Bahiyah said...

Terima kasih semua...baby Muhammad suka sangat la org kata dia cumil tu...hihihi

Bila ingat balik kenangan tu, rasa macam takmo bersalin dah...hehehe

ila said...

ko ni ade acuan ke buat anak???sume same je.huhuhu..ade muka ko+muke hubby.baru berpeluang baca post ni hari ni.heheheh.ko dah tutup kilang ke blum ni???aku kalo dpt munge sekuntum pun jd la.kilang berhenti beroperasi pun takpe.ekekeke

Related Posts with Thumbnails