Friday, June 25, 2010

Do you save or spend money during sales?

Duk sesaja ni aku teringat kat billboard yang pernah aku nampak kat jalan.

"Do you save or spend money during sales?"

Camtu la lebih kurang ayat dia, exact word aku tak ingat. Iklan ni kalau tak silap by News Strait Times.

Bila nengokkan ayat ni....apa korang punya pendapat?

Bagi aku la kan, kita sebenarnya lebih banyak spend dari save bila shopping time sales ni. Yelah, maybe barang yang kita betul-betul nak dan aimed nak beli time ada sales tu cuma satu,dua je tapi bila dah sampai time, kita usung satu troli penuh barang. Camne tu?? Ada pulak barang yang kita terbeli tu langsung tak berguna untuk kita, tapi kita beli jugak sebab ada less 70%. Itu belum kira dengan buy 1 free 1, dapat free gift bila beli sesuatu barang dan macam-macam lagi promotion time tu. Silap-silap kalau iman tak kuat, mau terberanak lagi sebuah troli.

Bukan pompuan je yang rambang mata time sales ni, lelaki pun sama jugak. Tak caya??

Ini kisah En.Hubby aku la, masa aku berpantang si Farzana dulu kebetulan ada JCard Day. So disebabkan makcik tengah dalam perintah berkurung maka dia pi shopping sensorang. Tak bagitau aku pulak tu..kot-kot la nak tanya apa yang nak dibeli ke, nak kirim apa ke...tau-tau dia balik loading barang penuh satu bonet kereta. Yang paling best tu disebabkan minuman rutin achik dalam pantang adalah Milo maka dia beli Milo peket hok besar sekali tu (1.2kg kalau tak silap) untuk achik. Bukan satu peket tapi dua sekaligus....apa dia ingat aku ni nak meniaga air ka??? Aku pun tanya la...apasal beli sampai dua? Dia kata "Ini barang yang limited 2 per customer". Aiyoo...memang la limited item tapi tengok la keperluan tu perlu ke tak sampai 2. Nak menghabiskan sekilo pun terkial-kial, last-last  satu peket lagi tu aku humban camtu je sebab dah expired tapi tak minum. Kan dah membazir tu....

Untuk berpantang yang kali ni aku dah pesan siap-siap, beli peket yang kecik je yang oiii....hehehe

Itu baru kisah milo, belum kisah botol susu panjang yang 5,6 botol dan bottle warmer yang dia beli kat Pureen warehouse sales bebaru ni. Nak pengsan aku tengok....

"Darling, anak kita tak pakai pun botol-botol cenggitu, diorang breastfeed..."

"Sayang, anak kita tak pakai pun milk container dan bottle warmer...susu diorang segar dari ladang....".

Nampaknya aku kena jual balik murah-murah la semua yang tak terpakai tu...

So... "Do you save or spend money during sales?"

1 comment:

Ina Hashim said...

asu,

to me kan...both pun betul...spend more...save more...haha

sbb bila dah beli time sales tu kan(tapi make sure beli brg yg nak guna la), bila pastu pegi beli barang time xde sales, mmg puas hati sbb beza harga yg ketara

Related Posts with Thumbnails