Thursday, June 3, 2010

Kesiangan

Hari ni kitorang satu rumah terlewat bangun tido....selalunya pukul 5.30 pagi dah bangun bersiap-siap ke pejabat/sekolah tapi hari ni pukul 7.15 baru aku terjaga, itu pun sebab cahaya matahari dah terang kat luar....huhuhuuhu

Kelam kabut la aku bangun kejutkan semua orang...hari ni pulak si Fatini ada lawatan sambil belajar tadika dia ke Zoo Negara. Gelabah makcik takut anak cheq tertinggal bas....satu kali tengok tentatif program rupanya pukul 9.00 pagi baru nak bertolak... Alhamdulillah, sempat lagi tu sampai sekolah sebelum diorang bertolak.

Itu la bahana kalau si emak bercuti, habis satu rumah kalau boleh nak ikut cuti sama. Selalunya kalau time aku masih bekerja, aku dengan En.Hubby akan set alarm di henpon memasing untuk bangun pagi. Aku set pukul 5.30 dan si dia pulak set pukul 5.45 pagi. Biasa la....emak mesti la bangun lebih awal, nak siap segala-galanya....diri sendiri, anak-anak.

Si suami pulak hanya siapkan diri dia sorang je...itu pun dengan bantuan isteri...yelah, kekadang tu kalau dia terlajak membelek diri dalam toilet, keluar-keluar je tengok jam dah terlewat maka si isteri la jadi mangsa tukang iron baju. Pastu kadang-kadang dah siap pakai dia boleh pulak ubah fikiran nak pakai seluar lain lah...nak tukar baju lain lah....

Aku dengan dia memang gosok baju memasing....tak sempat la aku nak gosok baju semua orang, nak-nak tahun depan Fatini dan mula sekolah kebangsaan....lagi bertimbun-timbun baju yang nak kena gosok. Ni nak kena pujuk En.Hubby bebaik supaya kena sub aje keje-keje menggosok tu ke kedai dobi. Ku dok pujuk-pujuk suruh hantar sekarang dia takmo....membazir katanya. Hai la Encik Suami.....

Hari ni aku stay kat umah dengan Farzana sebab dia dah buat drama air mata kaat dalam kereta tadi. Terpaksa la aku dukung dia masuk dalam umah balik....ish,ish,ish. Takleh jadi nih....nanti time dalam pantang camne lah agaknya...hari-hari la drama air mata sebab mama dengan baby baru stay kat umah, 2 bulan tu.....nak tak nak nanti kena jugak hantar dia ke school biar pun air mata berjuraian. Mana mampu mama yang dalam pantang tu nak jaga dia yang semakin lasak, nak jaga newborn lagi...nak uruskan diri sendiri pun tak berapa sihat lagi. Ni sesambil menaip pun tengah melayan si Farzana ni main toys...lion dengan elephant berak katanya...hihihii.

So hari ni plan nak sambung kemas dapur, hari tu tertunggak sebab insiden ular tu....tapi achik still rasa ngeri lagi nih....sampai termimpi-mimpi. Nasib baik bukan mimpi di patuk ular...kalau tidak....adakah???? Hehehehe.....

No comments:

Related Posts with Thumbnails