Monday, August 23, 2010

Fatini Berpuasa

Alhamdulillah tahun 2010 ni Fatini dah belajar untuk berpuasa, penuh satu hari..takde try-try puasa 1/2 day pun. Bagus anak mama ni...umur 6 tahun dah berpuasa...mama dulu masa darjah satu hari memula tu tak puasa, pastu malu bila pegi makan kat kantin pasal dua tiga kerat je yang ada. Esoknya tu puasa 1/2 day je, pastu minggu kedua tu baru start puasa full day.

Sehingga 12 Ramadhan ni baru 2 hari dia ponteng puasa, itu pun sebab kawan dia ajak makan nasi masa kat sekolah. Hari pertama ramadahan  tu boleh je dia puasa full tapi hari kedua dia kantoi dengan ajakan kawan dia, hari ketiga pun tewas jugak. Bila balik tu dia story kat kitorang so kitorang pun marah sikit-sikit dan psiko dia supaya dia kembali berpuasa. Alhamdulillah esoknya tu sampai ke hari ni dia takde tinggal puasa.

Semasa siang hari dia takde la mengadu lapar tapi amat tak tahan dengan rasa dahaganya, ada satu hari tu dah pukul 6 petang merayu-rayu nak minum air. Kitorang bertegas jugak suruh dia tahan, yelah dah tinggal 1 jam lebih, sayanglah kalau dia berbuka. Fatini jugak aku tengok takde la keletihan dan mengantuk macam kita time berpuasa, jarang sekali dia tido petang. Kalau ada pun sebab dia tertido akibat boring main sensorang bila kitorang satu rumah (mama, papa, Farzana dan Muhammad) tido.

Saat yang paling indah ketika berpuasa ni adalah waktu berbuka, Fatini dah makan nasi dengan lebih banyak dari kebiasaannya. Aku harap momentum ni akan berkekalan sehingga lepas bulan puasa sebab Fatini ni agak cerewet dan tak suka sangat makan, sebab tu la dia kurus kering je. Aku selalu akan suruh dia makan buah, biskut atau coklat jika dia refused untuk makan nasi agar dia still dapat tenaga dari makanan-makanan tu.

Apa-apa pun tahniah la kakak Fatini, mama harap tahun ni kakak berjaya berpusa penuh sehari hinggalah tamatnya Ramadhan 1431 Hijrah ni...amin.

No comments:

Related Posts with Thumbnails