Thursday, September 2, 2010

Lawatan ke ASDAF


Hari ni tadika Fatini mengadakan lawatan ke rumah anak-anak yatim Asrama Darul Falah (ASDAF) dan rumah orang-orang tua. Selama 2 minggu sebelum ni cikgu dia minta kitorang bekalkan anak-anak dengan duit syiling untuk mengisi tabung yang akan disumbangkan kepada ASDAF tu. So Fatini dengan semangatnya akan mintak duit kat kitorang untuk ditabungkan setiap pagi.

Hari memula kitorang bagi duit kertas RM1 tiga keping, masa ni cikgu dia belum inform suruh bagi duit syiling. Balik dari sekolah hari tu dia mengadu yang kawan-kawan dia bawak lagi banyak duit dari dia. Kitorang pun confused la...RM3 satu hari tu tak banyak ke? Bukan ke nak kena tabungkan hari-hari, takkan nak bagi RM10 tetiap hari kot? Aku pun selidik la...rupa-rupanya kawan dia tu bawak duit syiling 10 sen je tapi banyak la... Bebudak kan...mana la dia tahu nilai...yang dia tahu bilangan so dia kata duit syiling 10 sen lagi banyak dari RM3 yang kitorang bagi.

Untuk selesaikan masalah ni esoknya aku pun bagi duit syiling jugak kat Fatini...nak bagi 10 sen semua masa tu tak cukup pulak so aku campur-campurkan 20 sen dan 10 sen. Barulah makcik tu happy sebab duit dia pun banyak...hehehe



Btw, aku harap Fatini dan rakan-rakan will learn a good lesson semasa lawatan tu. Jangan dia berangan-angan nak hantar aku ke rumah orang-orang tua suatu hari nanti udah le...huhuhuhu   

4 comments:

aida said...

sama cam anak aku pergi sekolah rendah. first day bawa balik rm 10, terkejut maknya bila alasan anak aku bagi, kawan dia bagi.

esok tu suruh pulangkan dengan aku bagi duit syiling banyak2

p/s: budak2 darjah satu tak kenal nilai duit kertas lagi

diriku said...

he2..kena bg duit syiling baru nmpak cam banyak..

Asu Bahiyah said...

Asu to Aida...lorrr...anak org kaya kot...berat kocek dia bawak duit syiling...hihihi

Asu Bahiyah said...

Asu to diriku...

Anak buah asu kecik-kecik dah pandai demand duit raya takmo duit besi...camne tu???

Related Posts with Thumbnails