Wednesday, September 22, 2010

Updates on Muhammad's condition

Alhamdulillah selepas discharge dari wad pada 31hb Ogos tempohari setelah berkampung di sana selama 4 hari, keadaan kesihatan Muhammad dah improved banyak. Batuknya beransur kurang dan akhirnya hilang. Mama urut dada tanda lega...malangnya mimpi ngeri kembali, tak sampai seminggu selepas discharge Muhammad kembali batuk walau pun tidak sehebat dahulu.

Alahai anak bujang mama, belum sempat pegi follow up dah kena lagi batuk-batuk tu...huhuhu

So semasa checkup / follow up yang dishcedule kan pada 7hb Sept lalu, Dr. Sofiah diagnosed Muhammad sebagai Acute Broncholitis. Maka dibekalkan Muhammad dengan inhaler dan ubat batuk selama seminggu dan akan dipantau keadaan kesihatannya ketika next appointment pada 24hb Sept ni. Kata Dr. Sofiah, paru-paru Muhammad ni sensitif...mungkin pada habuk atau suhu yang sejuk. InsyaAllah bila dia dah besar sikit nanti, keadaan ini akan beransur-ansur hilang.

Sehingga ke hari ini pun sometimes bila Muhammad bernafas, kita boleh dengar bunyi wheezing dari dia walau pun dia sudah tidak batuk-batuk lagi. Risaunya mama takut Muhammad kena admit lagi...masih terasa letihnya badan mama menjaga Muhammad di hospital tempohari.

2 comments:

Farra said...

alhamdulillah..moga makin sembuh

muhammad ni umurnya berapa ek?

Asu Bahiyah said...

Asu to Farra..

Terima kasih di atas doa tu.... Muhammad baru berumur 3 bulan, masa first admitted dia berumur 2mos++

Related Posts with Thumbnails