Monday, September 12, 2011

Do obey your parents because they are your parents

Malam semalam aku sangat marah dengan Fatini...marah kerana kedegilannya.

Semasa masuk tidur, aku dengar Fatini batuk...batuk yang agak berat, sampai aku sebagai seorang ibu tak boleh nak tidur lena sebab risaukan dia. Aku pun bangun dan turun ke dapur di bawah, ambilkan ubat batuk lalu naik ke atas untuk bagi dia makan.

Mengetahui yang Fatini ni sangatlah susahnya makan ubat jadi aku pakai syringe untuk mengelakkan dari tumpah.

Masa ni la start nya aku naik angin, dia langsung tak nak buka mulut untuk makan ubat tu. Dah macam-macam ayat aku bagi termasuk ugut dia suruh tidur kat luar rumah, kononnya bunyi batuk dia tu amat mengganggu orang lain nak tidur tapi hampeh...semuanya tak jalan.

 Aku hilang sabar lalu aku heret tangan dia...nak bawak keluar rumah la kononnya tu tapi dia masih berdegil, tak mau buka mulut langsung untuk aku suapkan ubat tu. Suruh makan sendiri lagi la tak mahunya...

Akhirnya papa dia bangun dari tidur dan marah aku dengan Fatini yang buat kecoh tengah malam. Papa dia suruh dia makan tapi ubat yang aku suapkan tu dia luahkan balik.... Aish...budak ni memang mencabar keimanan betul malam semalam. Papa dia pulak senang-senang je cakap "Dah ko tak nak makan ubat, sudah...pegi tido".

Fatini pun apa lagi, terus je bedebam kat tempat tidur dia.

Akhirnya aku yg bengang ni bertambah bengang dan....

"Oooo...degil ye...Nah, ini habuannya..."

Telapak tangan aku singgah kat tengah belakang dia....

Lepas tu terasa perit la telapak tangan aku ni...aku tahu, belakang badan anak aku tu lagi la perit kena tampar dek emaknya tapi perit kat hati aku ni lebih terasa tergurisnya.

Hati Fatini??? Hanya Allah yang tahu...
Mesti dia kata kejamnya emak dia ni....atau pun dia rasa bersalah sebab degil cakap aku...atau...lebih sadis, dia terus benci aku sampai lebam...

Aku memang rasa bersalah tapi aku dah tak boleh tahan sabar dengan sikap dia yang agak degil sejak kebelakangan ni...menyirap darah aku di buatnya.

I hope the incident last night should teached her some lesson...do obey your parents because they are your parents.

One day, if it happenned that Fatini baca post mama ni, mama harap Fatini tahu yang mama dan papa sayang anak-anak kami semua dan mahu berikan yang terbaik buat korang semua cuma...kadang-kadang tu kami tersalah caranya. Mama bukannya Rasul Allah yang sempurna sikap dan tutur kata...harap kakak dapat maafkan mama ye...

p/s: Tengahari tadi aku dah pujuk dia balik dengan belanja nasi ayam TCRS dan ice blended mocha San Francisco....huih...high maintenance anak aku nih...ish,ish,ish.




No comments:

Related Posts with Thumbnails